Eva Urevc z izjemnimi teki do prvega finala kariere

Foto: SZS

Italjijanski Cogne je po dvanajstih letih znova prizorišče tekem svetovnega pokala. Do rezultata kariere je na sprintu v prosti tehniki prišla Eva Urevc, ki je zasedla odlično 6. mesto.

Skozi kvalifikacije zadnjega šprinta pred svetovnim prvenstvom v Seefeldu so se danes prebili vsi slovenski tekmovalci z izjemo Janeza Lampiča in Anamarije Lampič, ki je zbolela. Kot prva je v četrti četrtfinalni skupini nasstopila Alenka Čebašek, sicer tretja v kvalifikacijah. V tesnem boju vseh šestih tekmovalk je na 1,65 km zasedla šesto mesto in tako ostala brez polfinalnega nastopa.

V zadnji, peti četrtfinalni skupini sta nastopili še preostali slovenski tekmovalki, druga iz kvalifikacij Eva Urevc in Vesna Fabjan, ki je imela 27. čas kvalifikacij. Urevčeva je znova dokazala zelo dobro formo in tokrat zanesljivo prišla v svoj prvi polfinale z zmago v skupini. Sekundo in pol je na drugem mestu zaostala Švicarka Laurien van der Graaff, Fabjanova pa je zaostala več kot sedem sekund na zadnjem, šestem mestu.

V moški konkurenci je bil edini naš predstavnik v izločilnih bojih znova Miha Šimenc, ki je v kvalifikacijah zasedel ravno 30. mesto. Tekel je v drugi četrtfinalni skupini, kjer se je povsem enakovredno kosal z uglednimi tekmeci, na koncu pa je zasedel 5. mesto, pred njim so bili tekmovalci, ki so v kvalifikacijah imeli čase med najboljšo deseterico. V tej skupini je zmagal Lucas Chanavat iz Francije.

V svojem prvem polfinalu svetovnega pokala je Urevčeva prikazala nov najboljši tek. Konkurenco je ugnala za sekundo, drugo mesto je zasedla Norvežanka Ane Appelkvist Stenseth, preostala dekleta so zaostala več kot dve sekundi, skupina pa je bila tako hitra, da se je v finale prebila tudi tretjeuvrščena Švedinja Johanna Hagstroem.

V prvem velikem finalu so ob Urevčevi tekle še Američanki Jessica Diggins, Sadie Bjoernsen, Nemka Sandra Ringwald ter prej omenjene Stensethova in Hagstroemova. Skupino je potegnila Nemka Ringwaldova, Urevčevi pa se je poznala utrujenost, a stika s skupino ni izgubila. Borben nastop jo je pripeljal na ob boku konkurentk do zadnjih metrov pred ciljem, kjer pa vseeno višje od šestega mesta ni šlo. Fantastičen nastop naše mlade tekmovalke, ki je tako pred svetovnim prvenstvom še popravila svoj najboljši dosežek iz prejšnjega tedna v Lahtiju, ko je bila 13. Zmago je slavila Američanka Digginsova, ki je na ciljni črti prehitela Ringwaldovo, tretja je bila Hagströmova. Čebaškova je na koncu osvojila 26. mesto, Fabjanova je bila 29., Šimenc pa je bil 25. Pri moških je zmagal domačin Pellegrino.