Prvi posamični naslov Kuzmini, naše brez zasledovanja

SZS

V Östersundu je bila na sporedu prva posamična končna preizkušnja. Naslova v sprintu se je razveselila Slovakinja Anastazija Kuzmina, slovenska dvojica se na žalost ni prebila med najboljših 60 tekmovalk in sta dekleti ostali brez nedeljske zasledovalne tekme.

V izjemno zanimivi in težki preizkušnji, na progi je bilo veliko novozapadlega snega in na strelišču je pihal spreminjajpč veter, je imelo veliko težav na strelišču. Le peščica tekmovalk je bila danes 100 odstotna na strelišču, zato je o boju za medaljo odločal predvsem hiter tek, Najboljše je tek in streljanje povezala Slovakinja Anastazija Kuzmina, ki je bila zelo hitra na progi, na strelišču pa pustila nepokrito eno tarčo leže. Srebro in bron pa sta osvojili tekmovalki, ki sta zadeli vse tarče. Največji uspeh v karieri je uspel Norvežanki Ingrid Landmark Tandervold, ki je za 7.5 kilometrsko progo in dva streljanja porabila 9.7 sekunde več kot Kuzmina in zasedla 2. mesto. Na tretjem mestu je pristala izvrstna Nemka Laura Dahlmeier, ki je bila od Norvežanke počasnejša še za dodatne 3 sekunde.

Na startu sta bili tudi dve slovenski predstavnici: Lea Einfalt in Polona Klemenčič. Prva se je na progo podala Klemenčičeva, ki pa se ji je pripetila podobna napaka kot včeraj na tekmi mešani štafet. V streljanju leže je zgrešila trikrat in kljub slabšemu streljanju večine tekmovalk, je bilo sanj o uvrstitivi na zasledovalno tekmo konec. Na merjenju vmesnega časa po prvem streljanju je bila Polončičeva na 83. mestu z zaostankom skoraj dveh minut. V streljanju leže je zgrešila še en dodaten strel in 2.5 km pred koncem nastopa je zasedala 77. mesto z zaostankom +2:43.9. Do cilja si je pritekla še nekaj dodatnega zaostanka, ki je na koncu znašal +3:07.1 za Kuzmino, to pa je bilo dovolj za 77. mesto.

Debitantka Lea Einfalt pa je za svojo prvo sezono opravila zelo spodbuden nastop na strelišču. Na vsakem postanku je zgrešila po enkrat, a zaradi velike pozornosti na streljanje preveč zaostala v teku, ki je sicer njena boljša stran biatlonske preizkušnje. Na koncu je zasedla 69. mestu, do prvega preboja na zasledovalno tekmo pa ji je zmanjkalo 21 sekund.