Vremensko loterijo zadel Windisch, Fak končal kot 14.

Getty Images

V izjemno težkih razmerah je potekala zadnja tekma s skupinskim startom na svetovnem prvenstvu v Östersundu. Veter in sneženje sta krojila razplet današnje tekme, ki je zelo presenetljiv. Osmoljenec razmer pa je bil tudi Jakov Fak, ki je zaključil na 14. mestu.

Jakov Fak je dobil priložnost nastopiti na tekmi najboljših 30 tekmovalcev, ki se na 15-kilometrsko preizkušnjo s štirimi strelskimi postanki podajo s skupinskim startom. Stnjena skupina je skupaj prišla na prvi strelski postanek s katerim je Fak opravil izvrstno. Zadel je vseh pet strelov in se naprej podal v skupini 18 tekmovalcev, ki so zadeli vse tarče. V kaotičnih razmerah je Jakov največ zgubil na drugem strelskem nastopu, prav tako leže. Na postanku, kjer konkurenti še niso delali napak, je Fak zgrešil dvakrat in tekmovanje nadaljeval iz 20. mesta, njegov zaostanek pa je znašal +1:04.3. Razmere so se še poslabšale in biatlonci so imeli veliko težav v naslednjih strelskih nastopih stoje. Vrstni red se je neprestano spreminjal, v ospredju pa so se pojavili tekmovalci, ki jih tam ni pričakoval nihče. Fak se je na strelskih nastopih stoje znašel zelo solidno, obakrat je zgrešil po en strel, kar je bil odličen izkupiček. Za voljo dobrega streljanja stoje je napredoval po lestvici in tekmovanje zaključil na zelo solidnem 14. mestu.

Zelo zanimiv pa je bil razplet za zmago, ki se je v celoti odvil na zadnjem strelskem nastopu. Tja sta kot vodilna tekmovalca prišla Norvežan Johannes Thignes Bø in Rus Evgenij Garaničev. Ob njunem prihodu so bile razmere zelo zahtevne, oba tekmovalca sta zgrešila preveč strelev in priložnost so dobili tekmovalci iz ozadja. Bø je na zadnjem postanku zgrešil prav vse strele, Garaničev pa je bil natančen samo 1x. Napako favoritov je odlično izkoristil Italijan Dominik Windisch, ki je zadel vse strele na zdanjem postanku in prevzel vodstvo. Italijanu so najbolj sledili Avstijca Simon Eder in Julian Eberhard ter Francoz Antonin Guigonnat. Italijan je zadržal vodstvo v zadnjem krogu in se veselil največjega uspeha v karieri. V boju za srebro pa je Guigonnat ugnal Eberharda.