Lampičeva v Pjongčangu šokirala svetovno elito!

Getty Images

Olimpijska generalka v teku na smučeh v Pjongčangu bo za vedno ostala vpisana v zgodovino slovenskega športa, saj je Anamarija Lampič v klasičnem sprintu prvič v življenju ugnala vso konkurenco! Njen uspeh sta dopolnili Katja Višnar s šestim mestom in Alenka Čebašek, ki je prav tako prišla do točk.

V kvalifikacijah izredno okrnjene konkurence na tretjem letošnjem sprintu v klasični tehniki tri naše predstavnice v Južni Koreji niso imele težav z uvrstitvijo v finalne boje. Katja Višnar je dosegla deveti čas s 7,53 sekundami zaostanka za zmagovalko iz ZDA, Sophie Caldwell. Takoj za Katjo je bila Anamarija Lampič na 10. mestu (+ 8,63), Alenka Čebašek pa je vpisala 17. čas (+ 12,14).

Katja je nato nastopila v prvi četrtfinalni skupini, ki je bila zelo hitra, s 3:39,28 jo je dobila Američanka Ida Sargent, ki je v ciljnem sprintu ugnala tudi našo tekmovalko, ki je z zoastankom 34 stotink osvojila četrto mesto. V drugi četrtfinalni skupini je vseskozi v ospredju tekla Anamarija, na koncu pa je v cilj pritekla na zanesljivem drugem mestu, ki je takoj pomenil preboj v polfinale. V tretji skupini, najpočasnejši med vsemi, je Alenka stik izgubljala že na prvem vzopnu, v cilj pa je pritekla na četrtem mestu brez možnosti za polfinale. Ker je bila četrta skupina precej počasnejša od prve, tudi zadnja peta, pa ni postavila hitrejšega časa, je v polfinale po času prišla tudi Katja.

V polfinalu odličen tek Anamarije
Obe naši polfinalistki sta nastopili v prvi polfinalni skupini. Začeli sta bolj zadržano, Anamarija povsem v ozadju, Katja pa je na prvi vzpon prišla na četrtem mestu. Nato pa sta prestavili nekaj prestav višje in do vrha drugega zahtevnega vzpona prišli na čelu skupine. V zahteven spust se je najprej spustila Anamarija, ki si je nabrala nekaj prednosti pred tekmicami, Katja je izgubila mesto in je bila tretja. Do cilja Anamarija ni imela težav z ubranitvijo prvega mesta in uvrstitvijo v prvi finale v karieri, Katja pa je prišla na četrtem mestu, kar jo je znova potisnilo v čakalnico. Ker je bila druga skupina počasnejša, se je naši tekačici izšlo tudi tokrat in v finalu smo imeli dve predstavnici. Katja se je v finale prebila prvič po Drammnu pred dvema letoma.

Finalna poezija za premierno zmago med elito!
Potem pa finale za anale. Taktika naših je bila podobna polfinalni, kmalu pa se je izkazalo, da je več moči znova ostalo Anamariji, ki je na vrh drugega vzpona prišla tik za Poljakinjo Justyno Kowalyczyk, a že v spustu jo je mojstrsko prehitela in se sama z lepo prednostjo odpeljala proti cilju. Komaj 21-letni Kranjčanki so smuči tekle odlično, do cilja je prednost le še povečevala in v svojem prvem finalu gladko opravila z vsemi tekmicami! Na koncu je do prve zmage v karieri prišla s prednostjo 1,6 sekunde pred Norvežanko Silje Oeyre Slind, tretja je bila Sargentova. Katja v finalu ni mogla teči ob boku najhitrejših, a je s šestim mestom prav tako postavila rezultat sezone.

Zelo sem vesela, ne morem verjeti! Smuči so tekle odlično, tudi taktično sem opravila odlično. Pred zaključkom sem vedela, da mi bo uspelo,” je bila prva izjava nove slovenske junakinje v teku na smučeh. Med moškimi, prvič je zmagal Rus Gleb Retivik, Slovenci svojih predstavnikov nismo imeli.

V soboto bo na olimpijski generalki na sporedu skiatlon na 15 km, v nedeljo sledi še ekipni sprint v prosti tehniki. (vir: sloski.si)