Östersund: Prevlada Francozov, Slovenci v ozadju

SZS

Današnjo individualno preizkušnjo v Östersundu bo slovenska moška reprezentanca v biatlonu kar se da hitro pozabila. Napaka serivisne ekipe in zgrešeni streli na strelišču so privedli do tega, da fantje niso osvojili novih točk za svetovni pokal.

Zahtevne snežne razmere so povzročile veliko težav servisnim ekipam in povzročile velike razlike med tekmovalci. “Loto” v opremi so danes zadeli Francozi, naši pa niso imeli sreče pri izboru materiala. Zamujeno v smučini so želeli nadoknaditi s hitrim streljanjem, a se ni izšlo in so tudi tam delali napake. Tako kot v sprintu, se je tudi danes prvi na progo podal Klemen Bauer, ki pa je možnost za vidnejšo uvrstitev zapravil že na uvodnem strelskem postanku, ko si je nabral dve kazenski minuti. Bauer je do cilja zgrešil še 4x, nabral pa si je zaostanek tudi v smučini. Na koncu je zasedel 65. mesto, z zaostankom +7:44. Drugi se je na progo podal Jakov Fak, ki je prvi strelski nastop zadel vseh 5 tarč, vseeno pa je njegov zaostanek na vmesnem času po strelskem nastopu znašal skoraj minuto. Upati je bilo, da je Jakov taktično začel v počasnejšem ritmu, da bi si zagotovil brezhibni strelski nastop. Upanje je kmalu ogasnilo, ko je Fak na prvem strelskem postaku stoje zgrešil en strel in pridelal minuto pribitka, semafor pa je kazal že +2:22. Današnje smuči enostavno naši ekipi niso omogočile enakovrednega boja z najboljšimi. Jakov Fak v slogu profesionalnega športnika in velikega borca ni obupal do konca. Boril se je po najboljših močeh, a je tudi on na preostalih dveh strelskih postankih vedno zgrešil en strel. Tri minute pribitka na strelišču in smola pri izbiri opreme je na koncu pomenilo +6:06 in 42. mesto.

Ponovno je zelo spodoben strelski nastop prikazal Rok Tršan, ki je na prvih dveh tekmah v streljanju pokazal velik napredek. Na žalost pa se mu stvari z materialom še niso uskladile do te mere, da bi lahko pokazal kam točno spada. Zgolj dva zgrešena strela na drugem postanku sta pomenila 60. mesto in +7:42. Krstni nastop v eliti je opravil tudi mladi Alex Cisar. Na njegovo žalost tudi on danes ni mogel računati na sanjski uvod, je pa za njim gotovo dan, ki si ga bo zapomnil za vedno. Cisar je svojo nalogo na strelišču opravil zelo spodobno in nakazal, da se bo nanj v priodnosti lahko računalo. Na današnji tekmi si je pridelal tri minute pribitka za en zgrešen strel na prvem, tretjem in zadnjem strelskem postanku.

Izjemen uspeh pa so danes slavili v francoski izbrani vrsti, ki so slavili kar štirojno zmago. Francozi so imeli danes daleč najboljši material, saj jim v smučini ni mogel slediti niti najhitrejši biatlonec zadnjih nekaj sezon Johannes Thingnes Bø. Veliki zmagovalec “francoskega državnega prvenstva” pa je Martin Fourcade, ki je za slabih 13 sekund prehitel Simona Desthieuxa, tretji Quentin Fillon Mailet pa je zaostal že skoraj dve minuti (+1:50).