Ekipni zmagi na Švedsko in Norveško, Slovenki 8.

Getty Images

Katja Višnar in Anamarija Lampič sta na ekipnem šprintu v prosti tehniki v zasneženi Planici osvojili osmo mesto. Dvojnih zmag se veselita Švedska in Norveška.

sloski.si

V Planici so se najboljši tekači in tekačice po včerajšnjem posamičnem šprintu v deževnem vremenu danes pomerili še v ekipnem šprintu v prosti tehniki, ki pa ga je zaznamovalo močno sneženje. V finale sta se od štirih slovenskih posadk uspeli prebiti dobitnici srebrne medalje na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, Katja Višnar in Anamarija Lampič. Začela je izkušenejša, ki je prvič predala na 10. mestu, vseh deset ekip je teklo v strnjeni koloni. V enakem tempu in na istem mestu je prvič predala tudi Lampičeva, dekleta so še vedno tekla v strnjeni koloni.

Po tretji predaji sta naši še naprej tekli na 10. mestu, a prav nič se ni spremenilo, glede zaostankov, saj so bila dekleta tudi na 3,6 kilometrih še skupaj. Tudi, ko se je v svoj zadnji krog podala Višnarjeva, razlike še niso bile velike, naši sta denimo na osmem mestu za vodilno Nemčijo zaostajali 1,7 sekunde. Zadnja predaja pa je že pomenila tudi prve opaznejše razlike med ekipami, žal je stik s prvimi izgubila Višnarjeva, ki je Lampičevi zadnjič v Planici predala na 10. mestu z zaostankom 24 sekund za vodilno prvo švedsko ekipo. V zadnjem krogu smo boj za zmago spremljali med švedskima ekipama, Norveško in Švico, Lampičeva zaostanka v izjemno težkih razmerah ni mogla nadoknaditi. Izjemen zaključek je uprizorila mlada Linn Svahn (tekla je skupaj z Majo Dahlqvist), ki je ugnala včerajšnjo zmagovalko Jonno Sundling (tekla je s Stino Nilsson), na tretje mesto je Švico popeljala Nadine Fähndrich (tekla je z Laurien van der Graaff), ki je na zadnjem vzponu strla Norvežanko Marie Eide. Lampičeva je naši pripeljala na končno osmo mesto z zaostankom dobre pol minute za zmagovalkama. Fabjanova in Čebaškova sta zasedli končno 15. mesto.

V moškem finalu nismo imeli svojih predstavnikov, preizkušnjo pa sta dobila Norvežana Sindre Björnestad Skar in Erik Valnes pred rojakoma Gjöranu Tefreju in Haavardu Solaasu Taugbölu ter Fincema Ristomattijem Hakolo in Jonijem Mäkijem. Naša prva ekipa je zasedla 24. mesto, druga pa 27. mesto.