Na klasičnem zasledovanju vrhunska predstava Lampičeve

Foto: SZS

V švedskem Östersundu je Anamarija Lampič na 10 km zasledovanju v klasičnem koraku prikazala novo vrhunsko predstavo in osvojila 5. mesto, tako visoko na razdalji ni bila še nikoli.

Danes so prvi nastopili moški, kjer smo spremljali, kako se je sedem Norvežanov borilo z Rusom Aleksandrom Bolšunovom. Slednji je na koncu v ciljnem sprintu moral priznati premoč Paalu Golbergu, do zadnjega so bili zraven tretjeuvrščeni Martin Löwström Nyenget, četrti Sjur Röthe, sicer včerajšnji zmagovalec in peti Hans Christer Holund, do osmega mesta so bili uvrščeni še trije Vikingi. Miha Šimenc je v primerjavi z včeraj pridobil šest mest, z zaostankom slabih šestih minut in pol je bil 72., Janez Lampič pa je izgubil dve mesti in je bil 86., skupno je zaostal nekaj več kot deset minut za zmagovalcem.

V sneženju so pod reflektorji od 16. ure dalje tekla še dekleta. Anamarija Lampič se je na zasledovanje podala za 16. mestu z zaostankom 1:43 minute za prvouvrščeno Therese Johaug. Po dobrem prvem izmed treh krogov je Lampičeva na 3300 metrih tekla v večji skupini tekmovalk uvrščenih med 5. in 16. mestom, z zaostankom 1:34 je bila na 12. mestu. Tudi po drugem krogu na 6600 metrih je bila situacija podobna, prednost Johaugove je bila večja kot minuto, Lampičeva je bila deveta, 1:43 za Norvežanko, tekla pa je v skupini tekmovalk razvrščenih med 5. in 16. mestom.

V cilj 10 km preizkušnje je nizkorasla Therese Johaug prišla s časom 27:29,0 in prednostjo 57,8 sekund pred znova drugo Heidi Weng, tretja je bila, kot včeraj, Ingvild Flugstad Östberg, četrta pa znova Švedinja Ebba Andersson z zaostankom 58,6. sekund. Fantastičen zaključek je uprizorila Lampičeva, ki je na ciljno ravnino pritekla na čelu zasledovalne skupine in čez ciljno črto pritekla kot 5., 1:38,7 za zmagovalko.