Lahti: Niskanenu zlato na domačem terenu

Getty Image/ Richard Heathcote

Finec Iivo Niskanen je na domačem svetovnem prvenstvu v preizkušnji na 15 km v klasični tehniki osvojil zlato medaljo in razveselil domače navijače. Slovencev ni bilo na startu.

Niskanen je v Lahtiju na domačem terenu dosegel čas 36:44 in drugouvrščenega Norvežana Martina Johnsruda Sundbyja premagal za 18 sekund. Tretje mesto je osvojil še Norvežan Niklas Dirhaug.

Niskanen se je tako na najboljši možen način oddolžil Norvežanom, potem ko se je v soboto udaril z Emilom Iversenom, kar mu je na koncu prineslo boljšo uvrstitev v ekipnem sprintu. Niskanen je skupaj z reprezentačnim kolegom Jauhojaarvijem preizkušnjo končal na tretjem mestu. Prvo mesto sta osvojila Rusa, drugo pa Italijana.

Tokrat je bil Niskanen precej bolj odločen in si že kmalu na začetku priboril neulovljivo prednost. Nekaj kilometrov pred koncem je prednost finskega tekača znašala še 25 sekund, a je na koncu Niskanen nekoliko popustil. Niskanen je na prestolu nasledil Šveda Johanna Olsona, ki je tokrat tekmo zaradi padca v prvem teku zaključil na devetem mestu.