Lanišek o trpki olimpijski izkušnji: Moje telo se je vdalo

Foto: REUTERS/Hannah Mckay via Guliverimage

Veselje ob prvi zmagi v karieri, hudo razočaranje na olimpijskih igrah in veliko zadoščenje na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v Vikersundu. Za najboljšim slovenskim smučarskim skakalcem letošnje zime Anžetom Laniškom je turbulentna sezona, za katero upa, da jo bo v Planici sklenil s pozitivno noto.

Za Anžetom Laniškom je letos zelo  viharna zima. Doživel je kar nekaj vzponov in padcev kot tudi uspehov in razočaranj. Smučarski skakalec je sicer na dobri poti, da tudi letos sezono sklene kot najuspešnejši Slovenec v seštevku svetovnega pokala, saj s 765 osvojenimi točkami v skupnem seštevku zaseda visoko sedmo mesto, pred drugim najuspešnejšim rojakom Cenetom Prevcem pa ima 120 točk prednosti.

Če bo tudi na zadnjih dveh postajah v Oberstdorfu in Planici skakal tako uspešno kot na nedavnem svetovnem prvenstvu, pa bo močno popravil tudi lanski dosežek, ko je zbral deset točk več, kot jih ima na računu sedaj.

“Tega sploh nisem šel preverjati. Vem, da se nahajam približno tam kot lansko zimo. Seveda je super, da je bil na tem področju dosežen nek napredek, a točke je treba še osvojiti. Če sem iskren, se s tem trenutno niti ne obremenjujem. Morda bo tako čez nekaj let, ko sem zazrl nazaj in pogledal, kako mi je šlo od sezone do sezone,“ zatrjuje Anže Lanišek, ki se je z Vikersunda vrnil s petim dosežkom na posamični tekmi in zlatim odličjem na ekipni preizkušnji.

Anže Lanišek
Največ se pričakuje od Anžeta Laniška. (Foto: Uroš Skaza)

S svojimi poleti je marsikoga prijetno presenetil, saj mu poleti doslej niso bili najbližje in se na največjih napravah ni najbolje znašel. “Pred tem sem imel vedno zavoro v glavi. Govoril sem si, da znam skakati na skakalnicah, nisem pa letalec. A po eni strani sem pričakoval, da mi bo uspelo. Vedel sem, da če bom sproščen in verjel sam vase, se mi bo odprlo. Predvsem v zadnji, četrti seriji posamične tekme sem končno doživel polet, v katerem sem zares užival. V nedeljo se je vse le še stopnjevalo, čeprav sem cel konec tedna v Vikersundu nastopal zares dobro,“ pravi skakalec, ki bo prihodnji mesec dopolnil 26 let.

Zaradi Pekinga ne mislim metati puške v koruzo

Priznavarizna, da je bil uspeh na šampionatu precejšen obliž po trpkem razočaranju na olimpijskih igrah, kjer je veljal za osrednjega aduta slovenske skakalne vrste. A visoka pričakovanja so se mu v Pekingu povsem izjalovila, saj je na srednji skakalnici prišel le do 13. mesta, v nadaljevanju tekmovanja pa celo izpadel iz ekipe. Najprej je izgubil interni dvoboj s Cenetom Prevcem za nastop na veliki napravi, nato pa ostal še brez preizkušenj na ekipni tekmi in tekmi mešanih ekip. S tem je po vodi splavalo tudi tako želeno olimpijsko odličje.

“Glava je hotela, telo ni dalo,“ na vprašanje, kaj se mu je primerilo na Kitajskem, odgovarja Lanišek. “Premagala me je prevelika želja in sem šel preveč na silo. V kvalifikacijah na mali skakalnici in na tekmi sem se sicer precej bolj sprostil, a preprosto nisem bil pravi,“ pristavi, a ostaja trdno prepričan, da na tekmovanju pod petimi krogi še ni rekel zadnje.

Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

“Definitivno bodo še prišle priložnosti in zaradi tega ne mislim metati puške v koruzo. Upam le, da je bila to zame zelo dobra lekcija in da bom lahko v prihodnosti svoje napake popravil,“ pojasni Domžalčan, a zanika, da bi ga v Pekingu premagala utrujenost. “Ni bilo utrujenosti, preprosto sem bil preveč zategnjen. Ko je tako in nisi sproščen ne v glavi in ne s telesom, je težko nekaj doseči in dobro skakati. Skakal sem z zavoro,“ poudarja sogovornik, ki ga je po vrnitvi iz Azije za nameček dotolkla še bolezen.

“Moje telo se je enostavno vdalo in štiri dni sem samo ležal. Takrat je bilo od mene bolj malo. A nato sem si rekel, da je šel glavni cilj mimo. Žal ga nisem dosegel, a zaradi tega ni konca sveta in še vedno se da veliko doseči. Izkušnja olimpijskih iger res ni bila najboljša, a bile so tudi stvari, ki so bile v redu. Vsega skupaj ne želim pozabiti, temveč osvestiti, zakaj se mi je to dogajalo in v prihodnosti vse skupaj bole izpeljati,“ ostaja optimističen Lanišek.

Upa, da bo v Planici letel čim dlje

Petindvajsetletnik, ki je sicer v letošnji sezoni na zmagovalni oder stopil šestkrat – poleg premierne posamične zmage v Ruki na Finskem je bil še štirikrat drugi in enkrat tretji -, se je sedaj osredotočil na zaključek sezone, za katerega upa, da bo podobno uspešen kot njegovi nastopi na Norveškem. “Že na zadnji tekmi v Oslu in nato v Vikersundu mi je uspelo, da sem skakal sproščeno in ne na silo,” zadovoljno razlaga športnik, ki upa, da bo tako ostalo tudi za prihajajoče polete v Oberstdorfu in Planici.

REUTERS/LISI NIESNER
REUTERS/LISI NIESNER

“Poletov se vedno veselim, saj je vsak nastop priložnost za nov osebni rekord. Upam, da bom letel čim dlje. Delavci v Planici imajo še nekaj časa,da napravo pripravijo, a se vselej zelo potrudijo, da je čim lepše in čim boljše. A na koncu bo žirija tista, ki bo sprejemala odločitve,“ meni tekmovalec, zadovoljen, da se letošnji tekmovalni koledar zaključuje s kar tremi obiski letalnic.

Komentari

Vaš komentar