Izjemnemu Norvežanu predčasno veliki kristalni globus

Zimski športi 11. Feb 202414:21 0 komentarjev
Jarl Magnus Riiber proslavlja novo zmago. FOTO: Profimedia.

Norveški nordijski kombinatorec Jarl Magnus Riiber je še petič postal zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala. V estonskem Otepääju je slavil desetič zapovrstjo ter si štiri tekme pred koncem že zagotovil veliki kristalni globus. Edini slovenski predstavnik v cilju Vid Vrhovnik je preizkušnjo končal na 40. mestu.

Riiber je desetkilometrsko tekaško preizkušnjo začel z naskokom 22 sekund pred zasledovalci. Ves čas je nadzoroval položaj in ciljno črto prečkal 39,8 sekunde pred Avstrijcem Stefanom Retteneggerjem in 52,1 pred Nemcem Davidom Machom.

Za rekorderja po številu zmag v svetovnem pokalu Riiberja je bil to 71. uspeh v karieri, od tega 14. v sezoni. Nepremagan je vse od 13. januarja, ko je v nemškem Oberhofu zabeležil prvo od zdaj že desetih zaporednih zmag.

Štiri posamične preizkušnje pred koncem si je 26-letnik iz Osla že zagotovil peti veliki kristalni globus. Tega je osvojil še štirikrat zapovrstjo med sezonama 2018/19 in 2021/22. V minuli sezoni je njegovo prevlado začasno prekinil Avstrijec Johannes Lamparter.

Vrhovnik in Gašper Brecl sta bila danes po skokih 44. oziroma 47. z velikim zaostankom več kot treh minut za vodilnimi. Brecl nato ni startal, Vrhovnik pa je pridobil nekaj mest in ujel eno točko za svetovni pokal.

Tudi pri ženskah pri vrhu Norvežanka

Žensko preizkušnjo so pričakovano zaznamovale Norvežanke. Ida Marie Hagen je po tretjem mestu v skakalnem delu nadoknadila 46 sekund in v zadnjih 150 m ujela ter za 1,4 sekunde prehitela Mari Leinan Lund, vodilno po skoku. To je bila njena sedma zmaga v karieri in hkrati to sezono. Tretja je bila še ena Norvežanka Gyda Westvold Hansen (+42,2). Slovenk ni bilo na startu.

Naslednje preizkušnje svetovnega pokala bodo 2. in 3. marca v Lahtiju. Tam bodo tekmovali moški. Ženske bodo znova tekmovale teden dni kasneje v Oslu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!