Zgodovinski dosežek Eme Volavšek

Zimski športi 17. Dec 202115:27 > 15:48 3 komentarji
Foto: Wolfgang Grebien . Gepa Pictures via Guliver

Nordijska kombinatorka Ema Volavšek je na tekmi svetovnega pokala v Ramsauu osvojila drugo mesto in se prvič v karieri povzpela na stopničke na tej ravni tekmovanja. Slovenska reprezentantka, ki je v sredo praznovala 19. rojstni dan, je bila pred tem v sezoni najvišje na četrtem mestu pretekli konec tedna v estonskem Otepääju.

Nepremagljiva ostaja svetovna prvakinja, Norvežanka Gyda Westvold Hansen, ki je v petem nastopu dosegla še peto zmago. Volavškova je po skoku in petkilometrskem teku za njo zaostala 46,6 sekunde, Japonka Yuna Kasai na tretjem mestu pa 1:01,3 minute.

Slovenski uspeh je z desetim mestom dopolnila Silva Verbič, ki je prav tako zabeležila največji uspeh v karieri.

Na drugem mestu že po skoku

Na zadnji tekmi v letu 2021 je že po skakalnem delu preizkušnje prvič resneje v sezoni zadišalo po slovenskih stopničkah, saj je Ema Volavšek z 91 metri in 121,8 točke zaostajala zgolj za nepremagljivo Norvežanko, ki je skočila 95 metrov, zbrala pa je 129,1 točke in imela 29 sekund prednosti pred slovensko tekmovalko.

Tretja je bila Japonka Kasaijeva z 88,5 metra dolgim skokom in 31 sekundami zaostanka, četrta pa še druga Slovenka na startu, Silva Verbič, ki je skočila prav toliko kot Japonka, zaradi slabše ocene pa tekmo začela z 41 sekundami zaostanka za Norvežanko.

Veselje slovenskega tabora na čelu z Emo Volavšek. Foto: SZS

Majhna, a aktivna skupina

Tekaški del na petkilometrski progi niti za trenutek ni ponudil dvoma, da Volavškova ne bi prvič v karieri končala na zmagovalnem odru. Vseskozi je tekla pred Japonko Kasaijevo.

“Gyda je nekako razred zase, čeprav sem bila danes na skakalnici že zelo blizu, tekaško pa tudi nisva zelo narazen, a še vseeno je predobra. Všeč pa mi je, da sem bila močnejša od vseh ostalih. Vem, da konkurenca ni velika, a smo na visoki ravni in se je vseeno treba zelo potruditi, če želiš biti dober,” je po zgodovinskem dnevu za slovensko žensko nordijsko kombinacijo povedala Ema Volavšek.

“Vse od poletja smo verjeli, da bodo stopničke. Trdo smo delali. Zelo sem vesel za Emo in tudi Silvo, ki sta napredovali v skokih, tudi tečeta dobro. Na peti tekmi prve stopničke in upam, da se bo tako tudi nadaljevalo. Čestital bi rad celi ekipi. Poleg mene je tu Anže Obreza, ki je odgovoren za teke. Servis je bil odličen, za kar sta zaslužna Matic Košir in Marjan Jelenko, tudi Matjaž Polak, ki je odgovoren za kondicijo, ter fizioterapevtka Nastja Lanišek sta naredila svoje. Smo majhna, a aktivna skupina,” pa je po tekmi dejal glavni trener Goran Janus.

Svetovni pokal se bo v začetku januarja nadaljeval v italijanski dolini Fiemme.

Nordijska kombinacija, ženske:

1. Gyda Westvold Hansen (Nor) 14:10,5

2. Ema Volavšek (Slo) + 46,6

3. Yuna Kasai (Jap) 1:01,3

4. Marie Lund Leinan (Nor) 1:09,8

5. Lisa Hirner (Avt) 1:14,2

6. Anju Nakamura (Jap) 1:37,8

10. Silva Verbič (Slo) 2:13,3 

Svetovni pokal, skupno:

1. Gyda Westvold Hansen (Nor) 500 točk

2. Ida Marie Hagen (Nor) 282

3. Marie Lund Leinan (Nor) 250

4. Ema Volavšek (Slo) 246

5. Yuna Kasai (Jap) 208

6. Annika Sieff (Ita) 206

14. Silva Verbič (Slo) 99

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje