Zgodovinske olimpijske igre za Novo Zelandijo

Peking 2022 19. Feb. 20228:40 > 10:01
Delite:
Foto: AP Photo via Guliverimage

Smučar prostega sloga Nico Porteous je Novi Zelandiji z zmago v snežnem žlebu v Pekingu zagotovil šele drugo zlato olimpijsko medaljo. Na današnji olimpijski preizkušnji je slavil pred Američanom Davidom Wisom in tako prekinil njegovo osemletno prevlado na olimpijskih igrah. Bron je pripadel še enemu Američanu Alexu Ferreiri.

Dvajsetletnik je s 93 točkami prevzel vodstvo že v prvem poskusu, v ostalih dveh serijah pa je bil manj uspešen, a je to zadoščalo, da je premagal dvakratnega olimpijskega prvaka Wisa.

Ta je tekmo končal z rezultatom 90,75. Njegov rojak Ferreira je dosegel 86,75 točke. Na osmem mestu je tekmo končal Britanec Gus Kenworthy, dobitnik bronastega odličja v slopestylu iz iger leta 2014 v Sočiju, ki je s tem zaključil svojo športno pot. Smučar, ki je zamenjal državo, potem ko je nekoč tekmoval za ZDA, je v drugi seriji doživel spektakularen padec.

Novozelandcem do letošnjih iger na Kitajskem še ni uspelo osvojiti zlate medalje, še več, skupaj so doslej nanizali eno srebrno medaljo leta 1992 v francoskem Albertvillu, ki jo je v slalomu osvojila Annelise Coberger, ter dve bronasti na prejšnjih igrah v Pyeongchangu.

V Južni Koreji sta bila tretja Zoi Sadowski-Synnott v deskarskem tekmovanju na veliki skakalnici (big air) in takrat komaj 16-letni Porteous. Oba sta letos svoja takratna uspeha še nadgradila in osvojila prvi zlati medalji za svojo domovino.

Za doslej najbolj uspešne zimske igre Nove Zelandije je Sadowski-Synnott, zlata v snežnem parku, dodatno poskrbela še s srebrom na veliki skakalnici.

Smučanje prostega sloga, snežni žleb, moški:

ZLATO: Nico Porteous (NZl)

SREBRO: David Wise (ZDA)

BRON: Alex Ferreira (ZDA)

Komentari

Vaš komentar