Zlata lisica: Letos pa bo! Bo res?

Alpsko smučanje 23. Dec 202110:59 6 komentarjev
Mikaela Shiffrin se je 2. 2. 2019 takole spuščala po pohorski progi. Se bo vrnila 8. 1. 2022?

Dobra dva tedna pred Zlato lisico pogled na Pohorje ponuja zimsko sliko. Vseeno pa snega na progi še zdaleč ni dovolj za popolni optimizem pred ženskima tekmama svetovnega pokala. Mariborčani so ostali tudi brez pohorskega ''načrta B'', tako da verjetno ne bo odveč, če bodo med božičnimi prazniki v pripravljenosti tudi v Kranjski Gori.

Pred natančno 1.055 dnevi se je Mikaela Shiffrin kot zadnja smučarka spustila po mariborski progi svetovnega pokala. V letih 2020 in 2021 se je nato Zlata lisica selila v Kranjsko Goro oziroma Podkoren. Dvakrat zaporedoma, tretjič v zadnjih štirih letih, šestič v tem stoletju.

“Letos pa bo,” so še pred dnevi modrovali Mariborčani in pogledovali proti radvanjski strmini, ob kateri so bili prižgani snežni topovi. Pa bo res? Že 58. Zlata lisica, ki je predvidena za 8. in 9. januar 2022, namreč. Te dni boste težko našli koga, ki bi bil vključen v organizacijski ustroj in bi javno podvomil. Vseeno položaj ni tako rožnat. Znova se začenja bitka s časom. In vremenom.

Pogled na progo za Zlati lisico en teden pred snežno kontrolo. Foto: Uroš Skaza

Pohorski smučarski delavci vstopajo v morda kar ključni teden. Snežna kontrola Mednarodne smučarske zveze je predvidena za 30. december. Ali bo šef tehničnih disciplin svetovnega pokala Markus Mayr tedaj naposled le prižgal zeleno luč ali pa se bo s sodelavci izpod Pohorja odpeljal neposredno na Gorenjsko, pa bo odvisno predvsem od aktivnosti na progi in vremena v prihodnjem kratkoročnem obdobju.

Položaj je sicer na las podoben pripravam na ženski tekmi svetovnega pokala v preteklosti. To pomeni, da kakovost in količine snega v zgornjem delu veleslalomske proge, torej od štarta do Trikotne jase, niso sporne. Vprašljiv pa je ciljni del, katerega osnovna težava je vselej nizka nadmorska višina in s tem pripadajoče temperature.

Foto: Uroš Skaza

Prav zaradi tega skušajo Mariborčani te dni izkoristiti vsako uro za dodatno zasneževanje, tudi na zadnji strmini, predvsem v luči napovedane otoplitve z dežjem ob koncu tedna. Noč na četrtek je bila sicer zelo spodbudna, manj optimistična pa je vremenska napoved. Dejstvo je, da snega še ni dovolj. Pripravljane zaloge snega bodo Pohorci predvidoma razgrnili v sredo. Takrat naj bi se tudi temperature, vsaj ponoči, znova spustile pod ledišče.

“Nujna je priprava osnovne preparacije, toliko, da bi se nato lahko ‘igrali’. V zgornjem delu smo dobro opravili delo. Tudi v cilju je dovolj snega. Ključen je zdaj del od slalomskega štarta navzdol. Žal bo proizvodnja snega ob koncu tedna prekinjena. Potrebna bo ocena opravljenega dela, analiza vremenske napovedi in pogovor s snežnim kontrolorjem o nadaljnjih aktivnostih,” pravi generalni sekretar Zlate lisice Srečko Vilar.

Mariborsko topništvo. Foto: Uroš Skaza

Če jo bo Mariborčanom vnovič zagodla narava, bo po vsej verjetnosti nujna aktivacija rezervnega načrta. Gre za selitev tekem v Kranjsko Goro. Na ta način tekma sicer ostaja v Sloveniji, a gre za scenarij, ki Mariborčane, povsem razumljivo, spravlja v slabo voljo, saj Zlata lisica na Gorenjskem pač ni prava Zlata lisica. Tudi v Kranjski Gori pretiranega navdušenja praviloma ne kažejo, saj selitev tekme trči ob turistične načrte smučarskega središča. Za nameček pa stalne selitve dodobra rahljajo tudi mariborski položaj v koledarju tekem svetovnega pokala.

Prav zaradi navedenega so se letos na Pohorju lotili projekta priprave rezervne proge v zgornjem delu smučišča. Gre za idejo stalne rešitve, po kateri bi Zlata lisica potekala po klasični progi, v primeru težav s snegom, ki so prej pravilo kot izjema, pa bi jo selili na rezervno progo. V ta namen so jeseni na Pohorju posekali več kot 400 dreves. Toda Štajercem je nato zmanjkalo časa za vsa zemeljska dela, tako da nove proge letos zanesljivo še ne bodo mogli aktivirati. Poudarjajo pa, da je to rešitev, ki bi bila lahko aktualna že leta 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje