‘Zmaga’ za sanjski uvod v olimpijsko zimo

Alpsko smučanje 25. Okt 20216:00 > 9:31 0 komentarjev
Žan Kranjec se je še drugič v karieri zavihtel na stopničke ledeniškega odprtja sezone; foto: Guliverimages

Čeprav bo treba na tretjo veleslalomsko zmago Žana Kranjca še nekoliko počakati, pa je tretje mesto v Söldnu po družinski tragediji, zdravstvenih težavah, nezaupanju v opremo in podrtem zaključku pretekle zime svojevrstna moralna zmaga. Dosežek, ki ob dobri ekipni predstavi deklet, med katerimi je izstopala Meta Hrovat, vliva veliko optimizma za olimpijsko zimo 2021/22.

Natančno 323 dni dolga praznina je zevala med uvrstitvama Žana Kranjca na oder za zmagovalce svetovnega pokala. Vmes se je v življenju in karieri 28-letnega veleslalomskega specialista iz Bukovice pri Vodicah zgodilo marsikaj. Toliko, da lahko nedeljsko tretje mesto na otvoritveni tekmi sezone v Söldnu, sicer Kranjčevo osmo veleslalomsko uvrstitev med najboljše tri, s čimer je na tej ravni presegel Bojana Križaja, označimo za osebno zmago.

Kljub temu, da bosta v duhu stremljenja k popolnosti s trenerjem Klemnom Bergantom, ki se je znova izkazal za izjemnega smučarskega stratega z izoblikovano čustveno inteligenco, pri analizi nastopov hitro opozorila na zgornji del prve proge in nekaj odsekov strmine v drugem nastopu ter dejala, da je šla ta po zlu celo zmaga.

Tokrat je zmanjkala pičla desetinka sekunde. A zdi se, da bo za tretjo Kranjčevo zmago vendarle še čas. In dovolj priložnosti. Ključna povratna informacija, ki jo je slovenski moški tabor v Söldnu prejel, je namreč potrditev vrhunskosti in mednarodne konkurenčnosti. Tudi na ravni opreme, medtem ko pa telesna pripravljenost in tehnično znanje pri bržčas najboljšem slovenske veleslalomistu vseh časov nista bila nikoli sporna.

Žan Kranjec v akciji; Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Stopničkam se ne gleda v zobe

“Sezono je lepo začeti na stopničkah. Seveda vedno se najdejo rezerve. Posledično bom v prihodnje še bolj samozavesten,” je dejal Kranjec, vesel, da so bili med gledalci na ledeniškem štadionu tudi njegovi prijatelji in družina. Dosežek je bil zaradi tega še toliko bolj čustven. Gre namreč za njegove prve stopničke po decembrski tragični delovni smrti njegovega očeta.

“Kljub prepričanju o dobri pripravljenosti pred prvo tekmo vselej obstaja nekaj negotovosti,” pa je po prebitem ledeniškem ledu ugotavljal trener Bergant in izpostavil prav trnovo pot, po kateri je lani hodil njegov prvi adut. “Da, lahko bi tudi zmagal, a stopničkam se ne gleda v zobe. Ta rezultat je zanj dober zaradi več stvari. Mogoče bo šel lažje v nadaljevanje sezone,” je dejal in v isti sapi pohvalil tudi prve ledeniške točke Štefana Hadalina (25. mesto), čeprav je trdno prepričan o tem, da bo Vrhničanov domet v nadaljevanju olimpijske zime še krepko večji.

Meta Hrovat; foto: Guliverimage

Čez noč se ne zgodi prav veliko

S pozitivnimi povratnimi informacijami pa so lahko zadovoljni tudi v prevetrenem ženskem taboru. Uvodni sobotni veleslalom je namreč Meta Hrovat končala na šestem mestu in bila od stopničk za zmagovalke oddaljena vsega 29 stotink. V svojem prvem ledeniškem nastopu je Andreja Slokar prišla do 14. mesta, kar je ob nadaljevanju preboj iz minule zime njen najboljši veleslalomski dosežek, pa čeprav si je lahko po prvi vožnji obetala celo deseterico.

Tino Robnik so po enajstem času druge vožnje in skupno 22. mestom prevevali mešani občutki, a prepričanje o postavljenem temeljnem kamnu, medtem ko pa je Ana Bucik upravičeno obžalovala napake, ki so ji odnesla finale. Od tega je bila krepko oddaljena le Neja Dvornik.

“Lep uvod v sezono. Trdim pa, da lahko punce smučajo še veliko boljše,” je črto pod uverturo potegnil glavni trener Sergej Poljšak, Meta Hrovat pa je dodala: “S smučanjem sem, vsaj po tehnični plati, zadovoljna. Za še boljši rezultat pa je treba uprizoriti popoln napad. Se pa stvari ne zgodijo čez noč. Ostajam potrpežljiva.”

Ilka Štuhec

Vseh kart še niso razkrili

Čeprav je veleslalom trenutno najmočnejša presečna množica moškega in ženskega tabora slovenske reprezentance, pa si lahko navijači kakšen izstopajoč rezultat upravičeno obetajo tudi v preostali paleti disciplin. Morda že čez tri tedne, ko bo Lech znova gostil paralelni tekmi. Vsekakor pa čez štiri tedne, ko bosta na sporedu prva slaloma deklet v Leviju. Takrat bo na potezi predvsem Andreja Slokar, ki ima celo potencial za preboj v elitno slalomsko sedmerico in v tej zimi nemara prve slalomske stopničke po eri Tine Maze.

Večja uganka je slovenska konkurenčnost v hitrih disciplinah. Odgovore bo na prelomu med novembrom in decembrom ponudil Lake Louise, kjer bo najprej na potezi moška ekipa, nato pa še Ilka Štuhec. Ker je moška zasedba na karierni prelomnici in prav veliko bonusov nima več, nekdanja dvakratna svetovnega prvakinja pa na misiji še zadnjega poskusa preboja med najboljše, bo v prihodnje izjemno pomemben načrtovani trening v Severni Ameriki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!