Košarkarski bogovi nenaklonjeni: težko delo Slovenije v četrtfinalu

Košarka 3. Sep 202317:25 > 17:37 6 komentarjev
Luka Dončić
Foto: FIBA

Slovenija je nastope na Okinavi, kjer je odigrala prvi in drugi del svetovnega prvenstva 2023, sklenila s hudim porazom proti Nemčiji. Uvrstitev v četrtfinale si je zagotovila že v petek, zdaj je znano, da se bo v tekmi, ki prinaša boj za kolajne, pomerila s Kanado (sreda ob 14.30). Na roko Sloveniji je šel vsaj šok Litve proti ZDA, saj se tako Slovenci pred finalom z Američani ne morejo srečati.

Kdor kalkulira, se zakalkulira, je pred tekmo z Nemčijo dejal Jakob Čebašek. Slovenci so šli v zadnjo tekmo povsem neobremenjeno, poraz so pozabili praktično tisto sekundo, ko je zazvonila sirena za konec dvoboja. Zavedali so se, da imajo četrtfinale že v žepu, medtem ko vpliva na tekmeca niso imeli.

Četrtfinalne pare smo dobili potrjene šele po zadnji tekmi drugega dela tekmovanja, ko sta se za zadnjo vozovnico za Manilo pomerili izbrani vrsti Kanade in Španije. Po spodrsljajih obeh pred dvema dnevoma je bilo pred zadnjim krogom jasno, da se bo poslovil eden od velikih favoritov. Po dvoboju v Džakarti je to Španija! “Kanada velja za enega od favoritov SP. Kar nam je namenjeno, moramo sprejeti. Bodimo optimisti. Zdaj vsi začenjano z ničle. Zavedamo se, da je to najbolj pomembna tekma. Časa za pripravo je malo,” je ob naslednjem izzivu povedal selektor Aleksander Sekulić.

Foto: Profimedia

Ker so bile v skupini L v igri za napredovanje pred zadnjim krogom še vse štiri reprezentance, spremljali smo celo dva neposredna dvoboja na izločanje, in sta bila obe tekmi močno odvisni ena od druge tudi za končno razvrstitev na prvo oz. drugo mesto lestvice, je bilo treba počakati do zadnjega. Slovenci in Nemci tako usode niso imeli v svojih rokah. Potem ko je Latvija porazila Brazilijo na prvi tekmi skupine L, je postalo jasno, da bo Kanada v primeru zmage tudi zasedla vrh.

Slovenija se bo torej kot drugouvrščena ekipa skupine K v četrtfinalu pomerila z zmagovalko skupine L, Kanado. Medtem ko se bodo Nemci udarili z Latvijo. Oba para bosta na sporedu v sredo, 6. septembra, Slovenci bodo igrali ob 14.30 po srednje evropskem času.

Pari četrtfinala svetovnega prvenstva 2023 (Manila)

Torek:
ZDA – Italija
Srbija – Litva

Sreda:
Slovenija – Kanada
Latvija – Nemčija

Polfinale:

Slovenija/Kanada – Srbija/Litva
ZDA/Italija – Latvija/Nemčija

Na pomoč Sloveniji priskočila vsaj Litva

V drugih dveh parih, ki bosta odigrana dan prej, torej v torek, 5. septembra, bomo spremljali obračuna ZDA in Italije ter Srbije in Litve. Drugi del tekmovanja se je zaključil s senzacijo Litovcev, ki so v tekmi za vrh skupine J šokirali ZDA.

Tako so Sloveniji zagotovili, da se z Američani pred finalom ne morejo pomeriti. Ob zmagi ZDA pa bi bil prvi favorit prvenstva morebiten tekmec Slovencev v polfinalu.

Par, s katerim se slovenski košarkarji križajo v polfinalu, je tako Srbija – Litva. Ker se najboljši dve evropski reprezentanci uvrstita na olimpijske igre, bodo tekme v Manili štele dvojno.

Vse o košarkarskem svetovnem prvenstvu na Japonskem, Filipinih in v Indoneziji, ki ga na naši spletni strani podrobno spremljamo, si lahko preberete na Sportklubovi podstrani SP 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje