Po Dončićevem sporu slaba popotnica za Manilo (VIDEO)

Košarka 3. Sep 202314:59 8 komentarjev

Zmagoviti slovenski pohod na svetovnem prvenstvu je odločno zaustavila nemška reprezentanca (100:71). Visok poraz Luke Dončića (23 točk) in soigralcev sicer ni usoden, saj je bila četrtfinalna vozovnica v slovenskem žepu že v petek. Vsekakor pa strahovit padec po kakovostni prvi četrtini in brezkrvnost v velikem delu tekme za slovo od Okinave nista nič kaj dobra popotnica pred ponedeljkovim poletom v Manilo.

Po štirih relativno visokih zmagah (Venezuela, Gruzija, Zelenortski otoki in Avstralija) je Slovenija v zadnji tekmi drugega skupinskega dela SP 2023 postregla z najslabšo predstavo na Okinavi, ki je občasno spominjala na neprepričljive predstave s pripravljalnih tekem. V dvoboju neporaženih ekip so Slovenci sicer začeli v slogu dosedanjih predstav, nato pa povsem izgubili rdečo nit, tekmecu dovolili, da se razigra, in na koncu vknjižili visok poraz. Nemčija tako na Filipine potuje kot prva v skupini, skupaj s Slovenijo pa bo čakala na sredinega četrtfinalnega tekmeca, ki bo znan po koncu tekem Španija-Kanada.

“V tekmo smo dobro vstopili. Igrali smo, kot smo želeli. Nato pa izgubili osredotočenost. Preveč smo se ukvarjali z drugimi stvarmi in se pritoževali. Nato je šlo vse le še navzdol. Nemčija nam je stopila v glavo in igrala svojo igro. Tak poraz je težko prebaviti. A če se bomo iz tega kaj naučili, potem bomo lahko potegnili nekaj dobrega. Verjamem v te fante,” je po tekmi dejal slovenski selektor Aleksander Sekulić, Mike Tobey pa je dodal: “Začeli smo dobro, a nadaljevali preveč živčno. To ni bila naša tekma. Verjamem, da se bomo znali odzvati. Poraz boli, a ni usoden. Do konca imamo še tri tekme. Gremo naprej!”

Že dan pred tekmo smo opozarjali na pestro zgodovino, ki jo imata Luka Dončić in Mortiz Wagner. Zato niti ni bilo presenečenje, ko si je slovenski kapetan Nemca kmalu po njegovem vstopu v igro vzel za tarčo. Začelo se je z uspešnim metom za tri točke preko tekmečevih rok, nadaljevalo z dobro obrambno postavitvijo in izsiljeno osebno napako v napadu. A Dončić tudi v nadaljevanju ni mogel iz svoje kože, kar pa je bilo ob zgrešenih metih in hokejskem prekršku v akciji brez posesti žoge kontraproduktivno. Dončić je moral zaradi bojnih ran na levem ramenu tudi na kratko zapustiti igro, po vrnitvi pa do konca polčasa ni našel pravega ritma. Za komentar dogodka Dončić po tekmi ni bil na voljo, selektor se je sprva na uradni novinarski konferenci odgovoru izognil, nato pa slovenski sedmi sili priznal: “Pustili smo se malce sprovocirati.”

Slovenija je sicer tekmo prav na krilih LD77 odlično začela in si hitro priigrala otipljivo prednost. Medtem ko je Mike Tobey kraljeval v raketi, je Dončićevih dvanajst točk v prvi četrtini s prostim metom in trojko nadgradil Klemen Prepelič. Sekulićeva četa je tako prvo četrtino končala s kar +14 (25:11). A kot bi nato Nemci razblinili slovenski mehurček, se je tehtnica v drugi četrtini začela nagibati na drugo stran. Bronasta ekipa z zadnjega EuroBasketa je prišla do premoči v skoku, nanizala je vrsto protinapadov, razigral se je Andreas Obst, njegovi soigralci pa so prihajali do dokaj odprtih metov s krilnih položajev. Ob delnem rezultatu 11:00 se je slovenska prednost stopila kot sneg ob posredovanju plužne službe s soljo.

Foto: Fiba

Drugo četrtino so Nemci dobili s kar 27:9 in v slačilnico ob razjarjenem Dončiću, ki je kar nekaj puščic ustrelil proti sodnikom in tudi proti slovenski klopi, odšli z vodstvom 38:34. Ujeti “moment” so odlično organizirani Herbertovi varovanci  prenesli tudi v tretjo četrtino, ko so svoji igri dodali še nekaj dimenzij, poskrbeli za hitrejši pretok žoge, se nekajkrat povsem poigrali s slovensko obrambo in na polovici tega dele tekme prvi vodili z dvomestnim številom točk (52:42). Če tri minute pozneje so  obstreljevanju z vseh strani in tudi zabijanju vodili z več dvajsetimi točkami razlike (66:45). Slovenija je takrat delovala kot povsem razbita vojska. Brez odziva na parketu in klopi.

V zadnji četrtini se je Slovenija sprva sicer nekoliko približala (61:73), nato pa se je pred 6.634 gledalci nadaljeval nemški šov, ob katerem je peščica slovenskih navijačev lahko le upala, da bo more konec. Strokovni štab pa je v zadnjih minutah, ko so nosilci z rdečico na licih obsedeli na klopi, še lahko začeli pripravljati alineje za poglobljeno analizo. Ta bo po nemški streznitvi vsekakor nujno potrebna v pripravah na četrtfinale. Motiv za razmislek: -29.

Slovenija – Nemčija 71:100

Dvorana, gledalcev 6634, sodniki: Zurapović (BiH), Vazquez (Portoriko), Bermudez (Mehika).
Slovenija: Nikolić 7 (2:2), K. Prepelič 12 (4:5), Tobey 4, Hrovat 4 (2:3), Dimec 9 (3:4), Dragić 5 (0:2), B. Prepelič 4, Čebašek 3, Dončić 23 (3:5).
Nemčija: Bonga 12 (1:1), Lo 6, Giffey 10, Voigtmann 4, Theis 14, M. Wagner 10 (4:5), Schröder 24 (4:5), Hollatz 3, Thiemann 7 (2:2), Obst 8 (2:2), Kramer 2 (2:2).

Prosti meti: Slovenija 14:21, Nemčija 15:17.
Met za dve točki: Slovenija 18:29, Nemčija 20:32.
Met za tri točke: Slovenija 7:32 (K. Prepelič 2, Dončić 2, Čebašek, Dragić, Nikolić), Nemčija 15:31 (Schröder 4, Lo 2, Giffey 2, M. Wagner 2, Obst 2, Thiemann, Hollatz, Bonga).
Skoki: Slovenija 28 (20 + 8), Nemčija 38 (30 + 8).
Osebne napake: Slovenija 20, Nemčija 20.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje