Rieri po veliki zmagi počil film: Ta ‘nula’ naj si umije usta

Nogomet 4. Sep 202311:08 0 komentarjev
Na relaciji FC Koper - Albert Riera že dolgo ni prav nobene ljubezni. Foto: Aleš Fevžer

Nogometaši Celja so z včerajšnjo zmago na štajerskem derbiju proti Mariboru (2:0) le še potrdili tisto, kar vse glasneje napovedujemo že nekaj časa. Grofje Alberta Riere so prvi in absolutni favoriti za državni naslov. S tem se odkrito strinja tudi Španec na klopi ekipe z mesta ob Savinji, še bolj pa bodo odmevale njegove besede o svojih nekdanjih 'šefih' pri Olimpiji. Majorčan je športnega direktorja Olimpije Gorana Boromiso označil za ničlo, ki si mora umiti usta, preden govori z nekom na njegovem nivoju.

Z zmago na štajerskem derbiju proti Celju (2:0) so grofje konkurenci poslali jasno sporočilo. Letos smo mi ekipa, ki jo bo potrebno premagati, če želite biti državni prvaki. Daleč od tega sicer, da bi zasedba Alberta Riere blestela, a je bila tudi v svoji utrujeni podobi prevelik zalogaj za Mariborčane, ki so pravzaprav odigrali zelo solidno tekmo, a je bilo to še vedno premalo za grofe. Tudi to potrjuje, kakšna je trenutno razlika med kluboma, ki naj bi bila enakovredna v boju za naslov.

“To ni bila naša najboljša tekma. Sam vedno želim, da igramo dobro, da vzamemo žogo v svoje noge in da dominiramo, to je zame bolj pomembno kot rezultat. Tokrat so bili trenutki tekme, ko nas je Maribor spravil v težak položaj. Včasih je enostavno nasprotnik tisti, ki te prisili v napake. In za to sem Damirju (Krznarju, op. a.) po tekmi čestital. V zaključku tekme so nekatere stvari spremenili, zamenjali štiri igralce, osvežili noge, dodali še enega vezista in si zaslužili zmago,” poudarja trener grofov.

Foto: Jure Banfi

Zdaj so prvi favoriti

Z začetkom sezone so v knežjem mestu lahko zadovoljni. Evropsko poletje je bilo dolgo, kljub temu pa so pred septembrsko reprezentančno pavzo vodilna ekipa Prve lige Telemach. A Albert Riera se, pričakovano, s tem ne zadovoljuje.

“Opravljamo svoje delo. Želim si še več. Seveda sem zadovoljen, a želim si še več. Zdaj nismo več eden od kandidatov za naslov. Zdaj smo glavni kandidat za naslov. To je dejstvo, to pravijo številke. Vem, kakšno ekipo imam na voljo in sem samozavesten. Seveda ne moremo vedeti, kaj bo čez nekaj mesecev, a trenutno smo mi glavni kandidati za naslov,” poudarja trener grofov.

Foto: Aleš Fevžer

Če je Celje prvi favorit za naslov, kdo je potem njihov prvi rival?

“To mi je popolnoma vseeno, to so njihovi problemi. Če bi moral sam nekomu slediti, bi bil obremenjen z njim, tako naj bodo drugi z nami. Mi gremo samo naprej in naprej. Vesel bi bil, če bi bilo veliko kandidatov za drugo mesto. To bi pomenilo, da je liga izenačena in vse boljša,” meni Riera?

Vrhunci tekme Celje – Maribor

Kdo je on, da govori o meni? Ni na mojem nivoju

Odkar je Albert Riera postal Celja, je malce umiril svojo retoriko. Spomnimo se samo lanske sezone, ko je z dobro odmerjenimi komunikacijskimi udarci sprovociral praktično ‘pol lige’ in v našem intervjuju po koncu sezone odkrito priznal, da je bilo vse to del igre in del šova. V zadnjih dneh pa je Špančev temperament znova zagorel v polnem sijaju. Riera se je namreč zapletel v medijsko izmenjavo stališč s svojim nekdanjim ‘šefom’, športnim direktorjem Olimpije Goranom Boromiso.

“Ko sem prišel, sem slišal, da smo Al Hilal, ki samo kupuje igralce. Mi pa imamo samo osem tujcev. Samo osem. Tudi sam nisem tega verjel. Le Bravo ima manj tujcev. Šest, ampak imajo manjši kader. Olimpija ima devetnajst tujcev. To je 70 % kadra. Kdo je zdaj Al Hilal, ki samo kupuje. Ne želim slišati izgovorov, da mi kupujemo in ostali ne,” začenja Riera.

In nadaljuje z razmišljanjem o tem, kakšen je sploh sogovornik, ki se želi z njim spuščati v nogometne debate.

“Sem lani pripeljal kakšnega Španca? Nisem. Če bi bil nekdo petkrat boljši kot Slovenec, potem bi ga. Petkrat boljši, samo zato, ker je Španec. To je dejstvo, to je realnost. In potem me nekdo z izjavami ne spoštuje. Najprej si mora umiti usta, ko govori o meni. To je moje drugo leto ko trener. V svoji prvi sezoni sem osvojil naslov. Prej sem bil sedemnajst let igralec in dve leti pomočnik pri Galatasarayju. Kje je bil ta čas ta človek? Kdo si ti, da govoriš o meni? Nisi na mojem nivoju.”

Športni direktor Olimpije Goran Boromisa. Foto: Aleš Fevžer

Riera zaključuje.

“Kadarkoli bo spregovoril, bo dobil moj odgovor. Kdo je on, da govori o meni? Vsakič, ko bo spregovoril o meni, mu bom odgovoril. Vsakič! Zato je bolje zanj, da utihne in ostane v pisarni. Dejstvo je, da kupuje samo tujce, potem pa govori, kako ima rad Slovenijo in Ljubljano. Če želijo imeti sto tujcev, naj jih imajo, toda jaz naštevam le dejstva. Jaz se kriv za to, da dajem pozornost nekomu, kot je on. Nihče, ničla. Po vsem tem, bi moral imeti več spoštovanja do mene. Nisem električar in nisem vodovodar, zaslužim si več spoštovanja. Opravičujem se Celju, ker bi moral biti osredotočen na Celje, oni so moja ekipa. Večkrat sem poudaril, da nisem v Sloveniji zaradi denarja, Slovenija ni država, kjer bi si lahko kopičil denar.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!