Nova, drugačna filozofija Nike Prevc

Smučarski skoki 9. Okt 20249:05 0 komentarjev
Nika Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Med tistimi, ki najbolj nestrpno čakajo zimski začetek nove skakalne sezone, je zagotovo aktualna zmagovalka svetovnega pokala Nika Prevc. Čeprav 19-letnica na veliki nagradi ni blestela tako kot minulo zimo, je s poletjem zadovoljna.

Za Niko Prevc je posebno leto. Potem ko je spomladi v Planici postala druga Slovenka, ki je visoko v zrak dvignila veliki kristalni globus, je spoznala, kako drugače je, če si ti glavna tarča konkurence.

“Gotovo bo tudi zdaj težje. Bolj bom na tapeti, tudi glede mojih dresov recimo, če imam kaj posebnega. In kako se obnašam,” je dejala članica skakalnega kluba Triglav. Kljub temu se počuti dobro.

“S skoki na treningih sem zelo zadovoljna, so na zelo visokem nivoju. Želim pa si to še dodatno izpiliti, da bi bila tudi na tekmah bolj zanesljiva,” je dejala 19-letnica, zmagovalka sedmih tekem za svetovni pokal, vseh v prejšnji sezoni.

Prevc je poleti tekmovala na sedmih tekmah, najvišje pa je končala na preizkušnjah poletne velike nagrade v Courchevelu in Rašnovu, ko je bila šesta.

Čeprav je ženska članska reprezentanca pred novo sezono zamenjala trenerja, pa je za Prevc to zelo majhna sprememba. Z Jurijem Tepešem, ki je nasledil Zorana Zupančiča, je namreč sodelovala že prej v mladinski ekipi. “Ni se bilo treba prilagajati drug na drugega. Trener je trener, tisti, ki ga je treba ubogati. Sama mu zelo zaupam.”

Nika Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Prve tekme nove zimske sezone bodo na sporedu od 22. do 24. novembra v Lillehammerju. Ob branjenju velikega kristalnega globusa čakajo članico SSK Triglav še drugi izzivi.

Zadovoljiti se tudi z manj, a le, če …

“Ker en globus že imam, se bom ves čas primerjala z lanskimi rezultati. Tukaj je še svetovno prvenstvo, kjer se želim prikazati v najboljši luči. Na pripravah v Trondheimu sem na večji napravi, kjer sem pozimi kazala boljše skoke, imela nekaj težav. Na manjši skakalnici pa sem naredila nekaj zelo dobrih skokov. Upam, da ohranim te občutke tudi za tekmo. Imam pa še neizpolnjene cilje na letalnici,” je naštevala Prevc, ki za glavne tekmice vidi Nemko Katharino Schmid in Norvežanke, predvsem Eirin Mario Kvandal.

Zadovoljna z opremo, tako z dresi kot smučmi (uporablja še lanske), se podaja v nove izzive. Ob tem pa se zaveda, da bodo prišli tudi slabši dnevi. Zato rezultatov in dolgih skokov ne želi izsiljevati. “Na tekmo moram iti s tem, kar imam. In na tem gradim. Da se zadovoljim z rezultatom, tudi če je slabši, a če naredim vse, kar je v moji moči, si ne smem ničesar očitati,” je zaključila.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!