Anita Horvat z odličnim tekom neposredno v polfinale

Atletika 22. Jul 20227:30 0 komentarjev
Foto: REUTERS/Lucy Nicholson via Guliver

Anita Horvat se je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu v ZDA uvrstila v polfinale teka na 800 m, ki bo v noči na soboto ob 3.35 po slovenskem času. V kvalifikacijah sedmega dne SP je dosegla 18. izid (2:01,48) in se z drugim mestom v skupini neposredno uvrstila v nadaljevanje. Jerneja Smonkar je na tej razdalji izpadla.

Jerneja Smonkar je bila šesta v skupni in je imela skupno 31. izid (2:02,48). V polfinale so vodila prva tri mesta v skupinah in še šest najhitrejših časov preostalih, kot zadnja si je polfinale pritekla z 2:01,63.

V desetčlanski slovenski reprezentanci bo kot zadnji tekmovanje začel slovenski rekorder v skoku s palico Robert Renner. Kvalifikacije bodo prav tako v noči na soboto ob 2.05.

Obe slovenski predstavnici v teku na dva stadionska kroga sta imeli peti progi, boljša je bila na koncu Horvat, ki je imela veliko težav zaradi padca Avstralke Catrione Bisset v začetku ciljne ravnine in se je s pravo pirueto rešila padca in nato nadaljevala tek do končno drugega mesta.

“Veliko olajšanje je bilo, ko sem prišla druga v cilj, bila sem presrečna. Ko je padla Avstralka sem se skoraj ustavila. Kar naenkrat se je znašla na tleh pred mano in sem jo skušala preskočiti. Sprva sem bila zmedena in sem si celo želela končati in pogledati, če je dobro po padcu. A sem se psihično hitro pobrala in dala vse od sebe do cilja,” je povedala Horvat.

Ocenila je, da bi verjetno tekla pod dvema minutama, če se ji ne bi bilo treba ustavljati in preskakovati tekmice.

“Pred tekom je bil načrt, da se držim najboljših in da ne popustim. To sem naredila, a nisem imela za zaključek najboljšega položaja, bila sem nekaj časa na četrtem, petem mestu. Zaradi vsega dogajanja na progi se mi je v zadnjih 100 m taktika porušila in sem morala improvizirati. Kar težko je bilo priti med prve tri,” je dodala Horvat.

Imela je imela 25. izid sezone med 48 udeleženkami na 800 m z osebnim rekordom 2:00,31. V kvalifikacijah je tekla v drugi od šestih skupin in imela v njej četrti čas sezone, a bila edina, ki nima osebnega rekorda pod dvema minutama.

V skupini je zmagala vodilna na svetovni lestvici Keely Hodgkinson. Britanka je lani presenetila, ko je z 19 leti osvojila srebro na olimpijskih igrah v Tokiu, obenem pa je prav tako lani kot najmlajša v zgodovini zmagala na dvoranskem EP v Sopotu na Poljskem ter osvojila skupni seštevek discipline v diamantni ligi.

Skupno prvi čas kvalifikacij na SP je dosegla Etiopijka Diribe Welteji, nekdanja mladinska svetovna prvakinja (2018), ki je bila le ena izmed treh s časom pod dvema minutama.

Smonkar izpadla z letošnjim osebnim rekordom

Foto: REUTERS/Lucy Nicholson via Guliver

Smonkar je tekla v zadnji skupini in imela z letošnjim osebnim rekordom 2:02,30 predzadnji izid sezone, polovica tekmovalk pa se je že spustila pod mejo dveh minut.

“Pričakovala sem še malo boljši čas, tekla sem sicer blizu osebnega rekorda. Na SP sem prišla nepričakovano, bila sem že nekaj dni na morju, da se spočijem po sredozemskih igrah. Med oddihom sem izvedela, da sem se na SP uvrstila po svetovni lestvici in sem se takoj vrnila za nekaj dni na trening, potem je že sledila pot v ZDA. Na EP prihodnji mesec si želim boljšega izida in uvrstitve v naslednji krog tekmovanja,” je povedala Smonkar.

V njeni skupini je bila najboljša in skupno četrta Jamajčanka Natoya Goule (2:00,06). Ta je bila finalistka vseh treh zadnjih velikih tekem, SP v Dohi, kjer je bila leta 2019 šesta, lanskih OI, kjer je bila osma, in letošnjega dvoranskega SP v Beogradu, kjer je bila četrta.

Horvat je bila edina v slovenski ekipi, ki je nastopila v dveh disciplinah. Tretji dan SP je v prvem krogu tekla na 400 m. Na razdalji, na kateri je slovenska rekorderka, je izpadla s skupno 33. izidom 52,67 sekunde.

Tedaj je povedala, da je bil ta nastop bolj za ogrevanje pred tekom na 800 m, ki je njena glavna disciplina letos in bo očitno tudi v prihodnje. Zato je napovedala boj za uvrstitev v polfinale in to je na koncu tudi dosegla.

“Sedaj pa je moja želja, da pridem v finale. Vsak si želi priti v zaključni boj na SP, to velja tudi zame,” je napovedala Horvat.

Jackson in Lyles osvojila zlati medalji na SP na 200 m

Jamajčanka Shericka Jackson z drugim izidom vseh časov (21,45) in Američan Noah Lyles s tretjim v zgodovini (19,31) sta osvojila zlati medalji v teku na 200 m na svetovnem prvenstvu v atletiki v ameriškem Eugenu, kar sta bili edini končni odločitvi sedmega dne prvenstva.

Pred Shericko sedaj na lestvici vseh časov le še Američanka Florence Griffith-Joyner, ki je 3. septembra 1988 olimpijsko zlato v Seulu osvojila z 21,34 sekunde.

Pred Lylesom, ki je ubranil naslov svetovnega prvaka na pol stadionskega kroga, sta na zgodovinski lestvici izidov jamajška legenda Usain Bolt z 19,19 za zlato na SP 20. avgusta leta 2009 v Berlinu, ter z 19,26 iz leta 2011 drugi Jamajčan Yohan Blake.

Izidi:

Končni odločitvi (2):

Moški: 200 m (veter: +0,4 m/s):
1. Noah Lyles (ZDA) 19,31
2. Kenneth Bednarek (ZDA) 19,77
3. Erriyon Knighton (ZDA) 19,80

Ženske: 200 m (+0,8 m/s):
1. Shericka Jackson (Jam) 21,45
2. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jam) 21,81
3. Dina Asher-Smith (VBr) 22,02

Kvalifikacije s slovensko udeležbo:

Ženske: 800 m, prvi krog:
1. Diribe Welteji (Eti) 1:58,83
2. Jemma Reekie (VBr) 1:59,09
3. Adelle Trackey (Jam) 1:59,20

18. Anita Horvat (Slo) 2:01,48
31. Jerneja Smonkar (Slo) 2:02,48

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!