Atletski čudež Kubancev na evropskem prvenstvu v Rimu

Atletika 12. Jun 202416:30 0 komentarjev
Jordan Diaz Fortun je dosegel tretji najboljši izid v zgodovini. FOTO: Profimedia.

V torek smo na evropskem prvenstvu v Rimu videli najboljši troskok v zgodovini atletike, v katerem sta kar dva atleta preskočila 18 metrov. Zanimivo, oba sta v Evropo prebegnila iz Kube. Jordan Diaz Fortun je zlato medaljo s tretjim najdaljšim troskokom v zgodovini prinesel Španiji, Pedro Pichardo pa je novo kolajno z velikih tekmovanj priskakal Portugalski.

Torkov večer na Olimpijskem stadionu v Rimu je bil spektakularen.

Domači junak Gianmarco Tamberi je poskrbel za šov v skoku v višino in v svojem slogu osvojil še en naslov.

Norvežan Karsten Warholm je z novim rekordom prvenstev zmagal v teku na 400 metrov z ovirami.

V isti disciplini je s skoraj dvema sekundama prednosti zmagala fenomenalna Nizozemka Femke Bol. Tudi ona je tekla najhitreje v zgodovini evropskih prvenstev.

Veselje po prvi zmagi na velikih tekmovanjih. FOTO: Guliverimages.

Najboljši troskok v zgodovini

V senci največjih zvezdnikov svetovne atletike pa sta medtem za neverjeten troskok poskrbela Jordan Diaz Fortun, ki je zlato medaljo prinesel Španiji, in Pedro Pichardo, ki je bil srebrn v dresu Portugalske.

V zgodovini troskoka je le osem tekmovalcev preskočilo 18 metrov, kar dva takšna skoka pa smo videli včeraj zvečer na Olimpijskem stadionu v Rimu.

Diaz Fortun je zmagal z rezultatom 18,18, kar je tretji najdaljši troskok v zgodovini.

Dlje sta skočila le Britanec Jonathan Edwards (18,29), ki je svetovni rekorder že od daljnega leta 1995, in Američan Christian Taylor, ki je 18,21 skočil leta 2015.

Olimpijski in nekdanji svetovni prvak Pichardo, ki je v Rim pripotoval kot branilec naslova, je bil drugi z rezultatom 18,04.

Le enkrat do zdaj sta dva skočila prek 18 metrov

Tako dobrih skokov na eni tekmi v vsej bogati zgodovini atletike še nismo videli. Do zdaj se je namreč le enkrat zgodilo, da bi na eni tekmi dva skakalca preskočila 18 metrov.

Na mitingu v Dohi 15. maja 2015 je prav Pichardo poletel do osebnega rekorda 18,08, Američan Taylor pa je pristal pri 18,04.

Včeraj smo kaj takega videli še drugič, a sta bila rezultata najboljših v seštevku rezultatov še deset centimetrov boljša.

“Takega rezultata nisem pričakoval. To je nagrada za trdo delo, ki sem je zelo vesel. Ko sem videl, da je Pichardo skočil prek 18 metrov, sem bil še bolj motiviran, da skočim dlje, saj na prvenstva nihče ne pride, da bi bil drugi ali tretji. Nisem si mislil, da sem sposoben skočiti prek 18 metrov, a očitno se da,” je bil po nastopu vesel 23-letni atlet, ki je sploh prvič presegel magično mejo v troskoku.

Pred tem je bil njegov osebni rekord 17,87 iz leta 2022.

Pedro Pichardo. FOTO: Profimedia.

V Evropo sta oba prebegnila iz Kube

Kar je v tej zgodbi morda najbolj zanimivo, pa je dejstvo, da sta tako Fortun kot Pichardo Kubanca.

Prvi je v Evropo iz Kube prebegnil leta 2021, med tekmovanjem v Castellonu in zato tudi izpustil olimpijske igre v Tokiu. Leto za tem je prejel špansko državljanstvo in začel nastopati za Španijo. V Rimu je osvojil prvo medaljo z velikih tekmovanj v njenem dresu.

30-letni Pichardo je na podoben način iz Kube pobegnil leta 2017, med tekmovanjem v Stuttgartu, in se preselil na Portugalsko, kjer je konec tistega leta dobil portugalsko državljanstvo. Portugalski je z velikih tekmovanj prinesel že sedem medalj.

Ob srebrni medalji v Rimu, ki jo je osvojil včeraj, olimpijskem naslovu iz Tokia in zlati medalji s svetovnega prvenstva v Eugenu leta 2022 je bil še evropski prvak na prostem leta 2022, dvakrat dvoranski evropski prvak (2021 in 2023) in svetovni dvoranski prvak leta 2022.

Pred tem je bil v dresu Kube srebrn na svetovnih prvenstvih leta 2013 v Moskvi in 2015 v Pekingu. Leta 2014 je bil dvoranski svetovni podprvak.

Atletika, sploh na velikih tekmovanjih, ponudi kup zanimivih zgodb. Eno zanimivejših je spisala včeraj.

Po torkovem večeru v Rimu pa se že lahko veselimo olimpijskih iger v Parizu. Finale moškega troskoka bo tam na sporedu v petek, 9. avgusta. Shranite ta datum v koledar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!