Pred finalom ga je oblila kurja polt, po njem je še bolj motiviran

Atletika 11. Jun 202423:06 0 komentarjev
Matic Ian Guček po finalnem nastopu. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Čeprav je precej zaostal za osebnim in državnim rekordom, ki ga je dosegel z odličnim tekom v polfinalu, je bil Matic Ian Guček po finalu teka na 400 metrov z ovirami in sedmem mestu na evropskem prvenstvu v Rimu zadovoljen.

“Občutek je bil res dober. Pred finalom sem dobil kar kurjo polt. To je bil moj prvi velik finale. Dober občutek. S tekmo sem zadovoljen. Tekel sem pod 49 sekundami,” je po prvem nastopu v finalih velikih članskih tekmovanj povedal Matic Ian Guček, ki je v cilj pritekel v času 48,97, kar je 53 stotink slabše od novega državnega rekorda, ki ga je na Olimpijskem stadionu v Rimu tekel včeraj.

“Zdi se mi, da se izgubil priključek na šesti, sedmi oviri in sem zaostal za vodilnimi. Potem sem skušal nadoknaditi, ampak je bilo prepozno. Mogoče je malo padel ritem, med peto in šesto oziroma šesto in sedmo oviro. Ko bom pogledal posnetek, bom videl, kaj je šlo narobe,” je našel razlog mladi up slovenske atletike, ki je tudi tokrat tekel na ne najbolj ugodni, drugi progi, a pravi, da se je na njej počutil bolje kot včeraj.

“Proga mi je bila bolj všeč kot osma, na kateri sem tekel včeraj, saj sem imel boljši pregled nad tekmo,” je povedal in nekaj besed namenil tudi razpletu pri vrhu, kjer smo videli odlične rezultate.

Rezultati pri vrhu? Dodatna motivacija za naprej

Prvi favorit tekmovanja, Norvežan Karsten Warholm, ki je pričakovano zmagal brez težav, je tekel rekord evropskih prvenstev 46,98, medtem ko sta srebrni Italijan Alessandro Sibilio (47,50) in bronasti Šved Carl Bengtstrom (47,94) tekla nova državna rekorda.

“To samo kaže, kako naprej je šla ta disciplina. Tako pri moških kot dekletih, kar je le dobro. To mi daje še dodatno motivacijo, da še bolj treniram in se še bolj približam tem časom. Vem, da sem tega sposoben,” je povedal 20-letni slovenski atlet, za katerega smo nekaterih po odličnih rezultatih upali celo na medaljo, a se je v finalu izkazalo, da so bila pričakovanja previsoka. Za zdaj.

“Želel sem si finale, kar sem glede na letošnje rezultate lahko pričakoval. Uspelo mi je. Finale sem želel teči čim bolj sproščeno in uživati, saj ni nujno, da boš dobil veliko priložnosti za take tekme. Zdaj so pred mano olimpijske igre, na katerih se bo priključilo še nekaj zelo hitrih fantov, kar je le dodatna motivacija, saj me lahko potegnejo do boljših rezultatov,” je povedal in dodal, da si bo zdaj vzel nekaj počitka. “Potem bom verjetno nadaljeval z nastopom na državnem prvenstvu v Celju,” je nadaljeval.

Prvak je pričakovano postal “viking” Karsten Warholm. FOTO: Profimedia.

Noče si postavljati mej, ki jih lahko doseže

Kaj lahko od njega v prihodnosti pričakujemo?

“Nočem si postavljati nekih mej, ki jih lahko dosežem. Če bi mi lani povedali, da bom letos tekel v finalu evropskega prvenstva, ne bi verjel. Uspelo mi je relativno hitro. Z 20 leti. To je samo pokazatelj, kaj lahko naredim čez pet, šest, sedem let, če bom ostal zdrav in pravilno treniram,” je govoril nekdanji mladinski svetovni podprvak, ki je nad rezultati v letošnji sezoni navdušen.

“To mi daje motivacijo, ker vem, da sem še mlad. Čaka me še veliko dela, da se jim lahko približam. Letos sem naredil preskok in sem ujel priključek, zadnji vlak. Zdaj moram trdo delati, da se priključim najboljšim,” je povedal, da bo še naprej trdo garal, in razkril tudi, kje ima še kar nekaj rezerv.

“Sigurno imam še rezervo na korakih. Zdaj tečem na 14 korakov, kar tečejo že dekleta. Mislim, da bo treba iti na 13 korakov. Če izračunate, je to sedem, osem korakov manj na tekmo in je rezultat lahko boljši,” je zaključil simpatični Celjan, ki se je letos izstrelil med najboljše slovenske atlete in najboljše tekače na nizkih ovirah v Evropi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!