Do maratonskega zlata z rekordom, Horvat izpadla na 400m

Atletika 17. Jul 202219:08 > 22:28 0 komentarjev
Foto: REUTERS/Brian Snyder via Guliver

Etiopijec Tamirat Tola je zmagovalec maratonske preizkušnje na svetovnem prvenstvu v ameriškem Eugenu. Šestintridesetletni afriški dolgoprogaš je za 42,195 km dolgo razdaljo potreboval 2:05,36 ure, kar je najhitrejši čas na svetovnih prvenstvih, doslej rekordno znamko Kenijca Abela Kiruija iz leta 2009 pa je izboljšal za minuto in 18 sekund. Slovenska rekorderka Anita Horvat je v prvem krogu teka na 400 m izpadla s skupno 33. izidom 52,67 sekunde.

Odličje srebrnega leska je osvojil njegov rojak Mosinet Geremew (2:06:44), bronastega pa Belgijec Bashir Abdi (2:06:48).

Horvat še ni končala

Slovenska rekorderka Anita Horvat je na svetovnem prvenstvu v atletiki v ameriškem Eugenu v prvem krogu teka na 400 m izpadla s skupno 33. izidom 52,67 sekunde. Na SP jo čaka še nastop na 800 m.

“Ogrela sem se za četrtkov nastop na 800 m, ki je moja glavna disciplina letos. Tam bo cilj uvrstitev v polfinale. Lahko bi se nastop razpletel nekaj bolje, pogoji pa niso bili najboljši. Veliko je bilo vetra na prvi ravnini, skoraj me je ustavilo in sem morala še enkrat začeti teči, tak sunek je bil. Teči bi morala blizu mojega najboljšega izida sezone, da bi mi uspel preboj v polfinale. Žal mi ni uspelo, čeprav sem dala vse od sebe,” je povedala Horvatova.

Anita Horvat

Tekla v četrti od šestih skupin ter v njej zasedla šesto mesto. Prve tri iz vsake skupine ter še šest najhitrejših po času so se uvrstile v polfinale, za to je bilo treba teči najmanj 52,18 sekunde.

V skupini je bila najhitrejša Marileidy Paulino (50,76), ki je na tem SP že osvojila zlato mešane štafete Dominikanske republike. Je tudi prva na svetovni lestvici in je bila srebrna lani na OI v Tokiu. Američanka Lynna Irby, lani si je na OI zlato pritekla v ženski štafeti in bron v mešani, je bila tretja z 51,78.

Na 400 m je imelo le sedem od 51 tekmovalk slabše izide sezone od Horvatove, 51,94 sekunde pa je dobre pol sekunde slabše od njenega državnega rekorda (51,22), a bi ji še nekoliko slabši čas zagotovil polfinale.

Horvatova, edina z dvema disciplinama v desetčlanski slovenski reprezentanci, bo na tem SP tekla še na 800 m. Ta je njena močnejša v tej sezoni, prvi krog kvalifikacij bo v noči na petek ob 2.10 po slovenskem času. Ima 25. izid sezone med 48 udeleženkami z osebnim rekordom 2:00,31.

V lov na medaljo Čeh in Šutej

Nocoj bosta na sporedu še dva slovenska nastopa, tekmovala bosta oba slovenska favorita za odličja Kristjan Čeh in Tina Šutej.

Ob 21. uri po slovenskem času se bo začel prvi krog teka na 400 m, v četrti od šestih skupin bo ob 21.24 tekla slovenska rekorderka Anita Horvat. Prve tri iz vsake skupine ter še šest najhitrejših po času se bodo uvrstile v polfinale.

Tretji dan prvenstva v Oregonu bodo sicer podelili šest kompletov medalj. Tina Šutej bo v finalu skoka s palico nastopila v noči na ponedeljek ob 2.25. Ima tretji izid sezone na svetu, bronasta je bila na marčevskem dvoranskem SP v Beogradu.

FOTO: Guliverimages.

Ob 02.05 in 3.30 se bosta začeli kvalifikacijski skupini A in B meta diska. Kristjan Čeh bo nastopil v prvi skupini. Na zadnji tekmi pred SP je Stockholmu 30. junija zmagal na diamantni ligi, v kateri je v tej sezoni še neporažen. Spet je vrgel disk prek 70 m, 70,02 m je bil tudi rekord mitinga. Drugi je bil mladi in izjemno obetavni Mykolas Alekna iz Litve (69,81 m), tretji svetovni in olimpijki prvak Daniel Stahl iz Švedske (67,57 m).

Avtomatična kvalifikacijska daljina za finale najboljše dvanajsterice na SP je 66 metrov, Čeh je na vseh tekmah poletne sezone vrgel krepko več, še najmanj prav na uvodni tekmi 15. maja, ko je v Mariboru zmagal s 67,40 metra.

Nato je v Birminghamu 21. maja na diamantni ligi z 71,27 m in državnim rekordom prešel na deseto mesto vseh časov. Njegov uspeh je z drugim mestom tedaj dopolnila Tina Šutej.

Čeh je tekmoval tudi v zimski sezoni in 12. marca na evropskem pokalu v metih v portugalski Leirii zmagal in s 66,11 m prvič v karieri ugnal tudi Stahla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!