Edina slovenska predstavnica peta v Dohi

Atletika 13. Maj 202219:14 > 19:48 0 komentarjev

Atletinja Neja Filipič je v troskoku na diamantni ligi v Dohi zasedla peto mesto s 14,43 m in z nekoliko premočno pomočjo vetra za priznanje rekordnih dosežkov (+3,6 m/s). Zmagala je Jamajčanka Shanieka Ricketts (14,82 m), ki je na istem stadionu prav v katarski prestolnici leta 2019 na SP osvojila srebro.

Na prvi tekmi letošnje serije največjih mitingov na svetu je bila 27-letna Žirovka, ki živi in trenira v Ljubljani, edina slovenska predstavnica. Nastop je motil izjemno močan in spremenljiv veter, ki je pihal tekmovalkam v hrbet.

“Veter je bil tako močan, da smo se punce že na ogrevanju pogovarjale, da bo kar težko skakati. To je bilo treba početi pametno. Mislim, da smo imele vse enako taktiko, da poskusimo v prvem poskusu zadeti odrivno desko, nato pa stopnjevati. Seveda je bila tudi potem rahla loterija, veter je povzročal težave, posebej, če se je med skokom naenkrat zmanjšal,” je ocenila Filipičeva.

Za njo sta bili tudi Patricia Mamona, olimpijska podprvakinja in nekdanja evropska prvakinja iz Portugalske, ki je bila šesta, sedma pa nekdanja dvoranska svetovna prvakinja Jamajčanka Kimberly Williams, ki je bila na dvoranskem SP marca letos v Beogradu tretja.

“Začela sem dobro in skočila dober izid, predvsem pa sem imela veljaven dosežek. A prav tako je bilo tudi pri tekmicah, ki so začele pozneje še stopnjevati dosežke. Zato sem morala tudi sama narediti ‘korak več’ in in uspelo mi je skočiti več od osebnega rekorda, ki pa žal ne velja. Pri zaletu mi je pomagal trener Mamone. Portugalka pa je imela težave s koronskim testom in je prišla na prizorišče šele včeraj zjutraj,” je dodala Filipičeva.

Po prvi seriji je bila tretja s 14,12 m, pred njo sta bili le Thea Lafond iz Dominike (14,27 m) in Naomi Metzger iz Velike Britanije (14,14 m). Med vsemi v seriji je bila prav Filipičeva tista, ki je imela najmanjšo pomoč vetra, a še vedno precej nad dovoljeno mejo za rekorde 2,0 m/s, namerili so ji 2,7 m/s.

Veter še naprej povzročal težave

Največji veter v seriji, +5,6 m/s, je imela Mamona. Ta je bila po prvi seriji peta s 14,07 m. Marina Bek Romančuk iz Ukrajine, že srebrna na svetovnem in evropskem prvenstvu, je s 14,27 m prevzela vodstvo v drugi seriji. Na tretje mesto je s 14,19 m prešla Williamsova. Filipičeva je bila po prestopu šesta, s 14,19 m jo je prehitela tudi Shanieka Ricketts.

Tretja serija je prinesla korenito spremembo na vrhu, na prvih treh mestih so bile Rickettsova 14,82 m, Mamona 14,40 m in Williamsova 14,28 m, Filipičeva je po drugem prestopu nazadovala na osmo, predzadnje mesto.

S 14,46 je je Thea Lafond v četrti seriji prebila na drugo mesto, Ana Jose Tima iz Dominikanske republike s 14,44 m na tretje, Filipičeva pa na četrto s 14,43 m. Mamona je na petem mestu ostala tudi po peti seriji, ko je še drugič skočila 14,40 m.

Bek Romančukova je v peti seriji edina izboljšala svoj izid in se 14,73 m zavihtela na drugo mesto, s tem pa Filipičevo, ki je skočila 13,85 m, potisnila na peto mesto. V finalni šesti seriji je nastopila le prva trojica, a je vrstni red ostal nespremenjen.

V katarski prestolnici je imela pred tekmo Filipičeva šesti osebni izid med prijavljenimi tekmovalkami. Na koncu je za eno mesto ugnala tudi Mamono, ki je edina med nastopajočimi doslej že preskočila 15 m (15,01 m).

Troskok je bila ena prvi končnih odločitev mitinga, ki poteka v Katarju, skok s palico pa so odpovedali.

Finale diamantne lige bo 7. in 8. septembra v Zürichu, skupaj bo v ligi 14 prizorišč, naslednje bo prihodnji petek, ko bosta v Birminghamu na startu tudi Kristjan Čeh v metu diska in Tina Šutej v skoku s palico.