Izjemna športna poteza Hrvata (VIDEO)

Atletika 23. Jun 20237:22 3 komentarji
FOTO: Peter Kastelic

Slovenska atletska reprezentanca je na ekipnem evropskem prvenstvu na stadionu Šlask pri Katovicah na Poljskem osvojila četrto mesto in prvi preboj v prvo ligo zgrešila le za pol točke. Izjemno je nastop v zadnji disciplini opravila mešana štafeta 4 X 400 m z izidom sezone na svetu, pritožba slovenske ekipe pa je bila neuspešna.

Vid Botolin je omagal v zaključku teka na 5000 m, ta dogodek pa je prinesel veliko športno potezo Hrvata Dina Bošnjaka. Botolina je dolgo skoraj nesel, ko ga je podpiral v cilj in bil zato zadnji, a so Slovenca pozneje diskvalificirali in ni končal na 15. mestu. Na to odločitev se je slovenska ekipa pritožila, a jo je vodstvo tekmovanja zavrnilo. Botolin je po tekmi dobil infuzijo.

Dan se je za slovensko zasedbo začel slabo, zaradi poškodbe je v ciljni ravnini na 200 m odstopil Matevž Šuštaršič, ki je bil sicer dobro na poti k visoki uvrstitvi. Obležal je ob progi in so ga odnesli s tekmovališča ter je moral v bolnišnico; zaključil je sezono zaradi strgane zadnje stegenske mišice. Ob še nekaj nekoliko slabših nastopih v drugih disciplinah se je velika slovenska prednost na tretjem mestu pred Litvo stopila in baltska reprezentanca je Slovenijo tik pred koncem prehitela za 2,5 točke.

Slovenski rekord ni zadostoval

Končno odločitev o napredovanju je prinesla prav zadnja odločitev EP druge lige, mešana štafeta 4 X 400 m. Za Slovenijo so nastopili Lovro Mesec Košir, Agata Zupin, Rok Ferlan in Anita Horvat.

Slednja je Slovenji priborila zmago z najboljšim izidom sezone na svetu in 21. vseh časov (3:14,72), Litva pa je bila četrta in s tem v končni razvrstitvi za las ugnala Slovenijo. Četverica v štafeti je dosegla tudi slovenski rekord, prejšnjega je (3:20,66) zabeležila junija 2019 na prejšnjih EI v Minsku.

“Pol točke se nam je izmuznilo, škoda. Sem pa še pod vtisom štafete, rezultat je bil super. V zadnjih 100 m sem začutila, da lahko zmagam, vložila sem vse moči v to, kar se je obrestovalo za zmago. Slovenija je majhna, težko je zbrati po štiri tekače ali tekačice za štafeto, mešana ekipa je zato idealna in lahko še veliko pokažemo,” je povedala Horvat.

Mesec Košir je krenil kot prvi iz startnih blokov. “Bil sem blizu tribune pred startom in sem slišal, koliko točk moramo nadoknaditi, da bi bili kot reprezentanca na ekipnem EP tretji. Žal se ni izšlo po pričakovanjih, zagotovo pa bo naslednjič bolje,” je dejal tekač prve predaje.

FOTO: Peter Kastelic

Ferlan je bil tisti, ki je predal štafeto Aniti Horvat. “Ko sem prejel štafetno palico, mi je pot zaprl Ukrajinec. Moral sem teči za njim in skušal biti ob tem čim bliže vodilni štafeti. Na koncu mi je kar dobro uspelo predati. Videl sem nato, da je Anita dobro priključila vodilnim. Potem sem pogledal stran, pa ponovno pogledal proti koncu, ko je z veliko hitrostjo v zadnjih 100 m prehitela prve tri štafete in zagotovile neverjetno zmago in izjemen čas,” je pojasnil Ferlan.

Agata Zupin je imel največ nastopov v slovenski reprezentanci, druga je bila drugi dan EP na 400 m ovire, zadnji dan pa je pred štafeto tekla še na 200 m. “Vsak v reprezentanci je naredil, kar je lahko, žal se je zgodilo, da je le malo zmanjkalo za preboj v prvo ligo. Sama sem dobro odtekla tudi v štafeti, čeprav sem imela na koncu trde bicepse,” je povedala Zupin.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje