Slovenska atletska reprezentanca za pol točke prekratka

Atletika 22. Jun 202321:13 0 komentarjev
FOTO: Peter Kastelic

Slovenska atletska reprezentanca je po treh dnevih tekmovanj na ekipnem evropskem prvenstvu na stadionu Šlask pri Katovicah na Poljskem v drugi ligi osvojila četrto mesto. Prvi preboj v prvo ligo, na najvišjo raven tega tekmovanja, je zgrešila za pol točke.

Na tokratnem ekipnem prvenstvu stare celine, ki poteka v okviru 3. evropskih iger na Poljskem, je bila Slovenija ves čas na tretjem mestu po posameznih dnevih, po prvem je imela sicer le 7,5 točke prednosti pred četrto Romunijo.

Pred zadnjim dnevom prvenstva je Slovenija zbrala 265,5 točke. Četrta Litva je z 231 točkami že precej zaostajala, a je dotlej ves čas tretjo Slovenijo prehitela tik pred koncem dramatičnega večera.

Končno odločitev o napredovanju je prinesla prav zadnja odločitev EP druge lige, mešana štafeta 4 X 400 m. Za Slovenijo, ki je imela na četrtem mestu le 2,5 točke zaostanka, so nastopili Lovro Mesec Košir, Agata Zupin, Rok Ferlan in Anita Horvat.

Nov slovenski rekord

Slednja je Slovenji priborila zmago z najboljšim izidom sezone na svetu (3:14,72), Litva pa je bila četrta in s tem v končni razvrstitvi za las ugnala Slovenijo. Četverica v štafeti je dosegla tudi slovenski rekord, prejšnjega je (3:20,66) zabeležila junija 2019 na prejšnjih EI v Minsku.

FOTO: Peter Kastelic

Na koncu so zmagali Madžari (456,5) pred Ukrajino (435,5), tretja je bila Litva (372,5), četrta pa Slovenija (372). V naslednjih treh dnevih bo na stadionu Šlask nastopilo še 16 reprezentanc prve lige, potem bodo znani tudi dobitniki medalj evropskih iger v kraljici športov.

Tretjo slovensko zmago na ekipnem EP po slavju Kristjana Čeha in Tine Šutej dan prej je pred četrto štafeto pričakovano vpisala Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m zapreke (9:23,41).

Na silo pristajala z levo

“Na startu sem se zelo slabo počutila, me je resno skrbelo, sem čutila ves ta pritisk, da moram za ekipo priti do konca. Bolelo me je v trebuhu, ker sem spila več vode, kot navadno, ker je zelo vroče. Potem pa je steklo in sem tekla brez težav,” je pojasnila slovenska rekorderka v “stiplu”.

FOTO: Peter Kastelic

Prisilila se je tudi, da je skakala prek ovir na levo nogo. “Prejšnji teden me je zabolelo v desni nogi. Tako sem skakala na levo nogo, ki je bil pred časom operirana in nanjo potrem nisem več pristajala. Prvi skok je bil zelo slab, potem pa je šlo gladko. Sedaj bom lahko prek ovir pristajala na obe nogi, kar me res veseli. Zelo uspešen dan zame,” je dodala Mišmaš Zrimšek.

Izidi, tretji zadnji dan:

ekipno, druga liga, končni vrstni red:

1. Madžarska 456,5 točke
2. Ukrajina 435,5
3. Litva 372,5
4. Slovenija 372

nastopilo je 16 reprezentanc;
– prve tri so se uvrstile v prvo ligo

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!