Ko je videl svoj čas, je pomislil, da gre za napako

Atletika 15. Avg 202214:00 > 14:441 komentar
Delite:
FOTO: Peter Kastelic / AZS

Komaj 18-letni tekač čez ovire Matic Ian Guček je eden najmlajših članov slovenske odprave na atletskem evropskem prvenstvu, ki se začenja prav danes v Münchnu. Mladenič je nedvomno med najbolj nadarjenimi atleti v svoji disciplini, kar je nenazadnje dokazal na nedavnem svetovnem mladinskem prvenstvu v Caliju v Kolumbiji, ko je podrl kar 42 let star slovenski rekord Roka Kopitarja in se razveselil naslova podprvaka.

Z drugim mestom v teku na 400 metrov z ovirami je Matic Ian Guček po Gregorju Cankarju, Tini Šutej, Barbari Špiler in Matiji Muharju postal šele peti slovenski atlet z odličjem na mladinskih svetovnih prvenstvih. A dosežek 18-letnika, ki mu je uspel v začetku meseca v Caliju v Kolumbiji, je iz kar nekaj razlogov požel še nekaj več pozornosti kot običajno. Ne le, da gre za sploh prvo slovensko medaljo v tekaški disciplin, za nameček jo je osvojil z izvrstnim časom 48,91. S tem je za natanko 20 desetink sekunde podrl skoraj pol desetletja star državni rekord, ki ga je 3. junija 1980 postavil Rok Kopitar.

Matic Ian Guček
Foto: Peter Kastelic / AZS

Izid, ki ni pustil brez besed le mladeniča, temveč tudi njegovega trenerja, 75-letnega nekdanjega olimpijca Mira Kocuvana starejšega. “Poklical sem ga takoj po tekmi, ko je bila v Sloveniji ura dve ali tri ponoči. Dejal mi je le, naj ga pokličem jutri, saj je tudi on ostal brez besed,“ se je spominjal Matic Ian Guček, ki je imel do uspeha vse prej kot lahko pot.

Načrte prehitel za vsaj dve, tri leta

Potem ko se je član celjskega Kladivarja na tekmovanju suvereno prebil čez uvodni krog, je v polfinalu dosegel tretji čas v svoji skupini, posledično pa so mu v finalu dodelili neugodno prvo stezo. “Prva, druga in osma steza veljajo za neugodne. Prva zaradi robnika, osma, ker ne vidiš svoje konkurence. Pri ovirah to pride še toliko bolj do izraza, saj ko jo preskočiš, pristaneš le nekaj centimetrov od robnika. Strah je zaradi tega nekoliko večji,“ je pojasnil najstnik, ki je na tekmovanje v Južno Ameriko prišel s tretjim časom sezone in kot eden od favoritov za kolajne.

FOTO: Peter Kastelic / AZS

“Te sem si sicer želel, a v tem času o njej niti nisem želel razmišljati. Čeprav sem vedel, da sem sposoben teči pod 49,59, si vseeno nisem mislil, da lahko ogrozim državni rekord. Nase sem zelo ponosen,“ je priznal nadobudni tekač čez ovire in pristavil, da ob prihodu v cilj svojega časa sprva sploh ni videl. “Vedel sem le, da sem v cilj pritekel kot drugi. Že zaradi tega sem bil vesel. Ko pa sem videl na semaforju ob slovenski zastavi še svoj dosežek, pa sem najprej pomislil, da je morda prišlo do napake.“

Razvoj rezultata Matica Iana Gučka:

2022: 48,91.

2021: 50,56

2020: 52,12

2019: 53,61

2018: 57,49

Do le te na srečo ni prišlo, a kot je poudaril sogovornik, je kljub izjemnemu napredku v letošnji sezoni svoja pričakovanja močno presegel. “Moj cilj je bil podreti državni mladinski rekord, ki je znašal 50,01. To mi je tudi uspelo na državnem prvenstvu članov. Drugi cilj je bila visoka uvrstitev v finalu mladinskega svetovnega prvenstva. Kar pa se tiče članskega rekorda … Vedel sem, da sem še mlad in imam dovolj časa, da ga podrem. Upal sem, da ga bom postavil v naslednjih letih, vendar sem svoje načrte prehitel za vsaj dve, tri leta,“ je dejal atlet.

Če bo imel priložnost, ga bo prosil za avtogram

In čeprav je cilje v letošnji sezoni že dosegel in celo presegel, si je že postavil nove. Nov velik izziv mu predstavlja nastop na evropskem prvenstvu, ki se v Münchnu začenja prav danes. “To bo sploh moje prvo veliko tekmovanje v članski konkurenci. Na začetku sem si dejal, da grem le po izkušnje, po državnem rekordu pa sem si zaželel uvrstitve v polfinale. Zdaj sem tja že uvrščen, zato v München odhajam sproščen. Bomo videli, kaj se bo zgodilo, a želim si dobrega rezultata in še enega teka pod 49 sekundami, kar bi mi z malo sreče zagotovilo finalni nastop,“ je optimističen Celjan.

Matic Ian Guček
Foto: Peter Kastelic / AZS

Kot je povedal, na Bavarsko odhaja nekoliko utrujen, saj je bil zaradi časovne razlike in dolgega potovanja iz Kolumbije spanec v zadnjih dneh nekoliko slabši, a se tekmovanja vseeno zelo veseli. Po tihem namreč upa, da bo lahko nastopil ob boku olimpijskega prvaka in aktualnega rekorderja, Norvežana Karstna Warmholma.

“Pred tem je bil moj vzornik Južnoafričan Wayde van Niekerk, a je Warmholm zdaj večji. Upam, da ga dobim v polfinalni skupini, saj se ne more vsak pohvaliti, da je tekel s svetovnim rekorderjem. Občudujem ga že od leta 2017, ko je postal svetovni prvak. Če bom imel priložnost, ga bom zagotovo prosil za avtogram ali sliko. Morebitnega snidenja z njim se že res veselim,“ je hitel razlagati športnik, ki se je pred le nekaj tedni razveselil tudi uspešno opravljene mature.

Matic Ian Guček. FOTO: Peter Kastelic.

“Šola, treningi, učenje,“ je svoj običajen dan v zadnjih mesecih opisal Guček, ki bo šolanje jeseni nadaljeval na ekonomski fakulteti v Celju. Pa prosti čas? “Tega je bilo bolj malo oziroma nič. A ko ga imam, grem zelo rad s prijatelji ven. Igramo biljard, rad pa igram tudi računalniške igre, vendar v zadnjem obdobju le redko, saj čas tega ni dovoljeval,“ je sklenil novi državni rekorder.

Komentari

Vaš komentar