Velik podvig slovenskega atleta, popravil 42 let star rekord

Atletika 6. Avg 202211:51 > 11:59 0 komentarjev
Ian Guček
Matic Ian Guček

Slovenski atlet Matic Ian Guček je na svetovnem prvenstvu do 20 let v Caliju osvojil srebrno kolajno v teku na 400 metrov z ovirami.

Ob tem pa je s časom 48,91 sekunde izboljšal 42 let star državni rekord Roka Kopitarja (49,11) in se kot prvi Slovenec spustil pod mejo 49 sekund.

Kot so sporočili iz Atletske zveze Slovenije, se je Guček suvereno prebil čez uvodni krog tekmovanja, v polfinalu pa je osvojil tretje mesto v svoji skupini, zato so mu v finalu dodelili neugodno prvo stezo. A to ga ni zmotilo, saj je v finalu kmalu prehitel katarskega in jamajškega tekmeca, ki sta bila pred njim v polfinalu, premočan pa je bil le turški tekmec Ismail Nezir, ki je s časom 48,84 sekunde slavil z novim mladinskim turškim rekordom. Tretji pa je bil Jamajčan Roshawn Clarke (49,62).

Guček je bil sicer blizu medalje že lani na svetovnem mladinskem prvenstvu v Keniji, kjer je osvojil peto mesto. V Kolumbijo je prišel kot eden izmed favoritov, saj je imel pred začetkom prvenstva tretji najboljši osebni rekord, a na koncu je tega krepko popravil in osvojil srebro.