Mlada in lepa ukrajinska kraljica oblakov s kitkami

Atletika 10. Jun 202411:30 > 11:35 1 komentar
Jaroslava Mahučik je kljub mladosti že dolgo časa v vrhu svetovne atletike. FOTO: Profimedia.

Kdo je komaj 22-letna Ukrajinka Jaroslava Mahučik, ki je na evropskem prvenstvu prišla do desete medalje v skoku v višino na velikih članskih tekmovanjih in v Rimu vnovič dokazala, da je kraljica oblakov?

Svetovna mladinska prvakinja v Nairobiju leta 2017, v katerem je zmagala tudi na olimpijskem festivalu mladih v Györu na Madžarskem.

Leto za tem je bila najboljša na olimpijskih igrah za mlade v Buenos Airesu, potem pa leta 2019 postala evropska mladinska prvakinja v Borasu in bila dve leti pozneje zlata še na evropskem prvenstvu do 23 let v Talinu.

To so njene medalje z največjih tekmah v mlajših kategorijah. Za pokušino.

Gremo med članice. Evropska prvakinja leta 2022 v Münchnu in letos še v Rimu, kjer je s preskočenimi 201 centimetri zlahka premagala srbsko čudežno deklico Angelino Topić. Naša najboljša skakalka Lia Apostolovski je bila deveta.

Dvoranska evropska prvakinja leta 2021 v Torunu in 2023 v Istanbulu. Svetovna dvoranska prvakinja leta 2022 v Beogradu in srebrna na letošnjem prvenstvu v Glasgowu.

Na podelitvi medalj v Rimu. FOTO: Profimedia.

Popravil je rekord Nemke, ki je trajal 41 let

Leta 2019 je bila svetovna podprvakinja v Dohi in postala najmlajša atletinja z medaljo v tehničnih disciplinah s svetovnih prvenstev na prostem v zgodovini atletike.

Medaljo na najpomembnejšem atletskem tekmovanju si je okoli vratu nadela vsega enajst dni po dopolnjenem 18. letu in v zgodovino poslala podvig Nemke Heike Drechsler, ki je bila ob naslovu svetovne prvakinje leta 1983 stara 18 let in 241 dni.

Dodajmo, da je ob tem postavila tudi mladinski svetovni rekord. Preskočila je 204 centimetrov.

Srebrna je bila tudi na svetovnem prvenstvu leta 2022 v Eugenu v ZDA in lani prišla do največjega uspeha do zdaj. V Budimpešti se je okronala z naslovom svetovne prvakinje.

Medaljo ima tudi z olimpijskih iger. V Tokiu 2020 je bila leta 2021 bronasta. V Parizu bo seveda šla po zlato.

Veselje po zlati medalji, ki jo je osvojila v Dohi leta 2019. FOTO: Profimedia.

V Rimu je osvojila že deseto medaljo z največjih tekmovanj

Deset medalj z največjih članskih tekmovanj, stara pa je komaj 22 let.

Jaroslava Mahučik je ena najbolj nadarjenih atletinj, kar smo jih kadarkoli videli. In na dobri poti, da postane ena večjih v zgodovini. Ne talentov – to je že zdaj -, ampak atletinj nasploh.

180 centimetrov visoka Ukrajinka, ki sicer nosi spuščene lase, pred tekmami pa si vedno splete kitke (“Na tak način odmislim skrbi in se sprostim”), je osebni rekord, 206 centimetrov, skočila že pred tremi leti in napovedala, da lahko nekoč popravi enega najstarejših svetovnih rekordov.

Tistega, ki ga je v skoku v višino daljnega leta 1987 postavila Stefka Kostadinova, ko je na svetovnem prvenstvu prav na Olimpijskem stadionu v Rimu preskočila 209 centimetrov.

FOTO: Profimedia.

Vojna v Ukrajini jo je zelo prizadela

Toda precej bolj kot rekord Bolgarke jo v zadnjih letih skrbi vojna, ki divja v njeni državi. Odkar so Ukrajino preplavili tanki, je ena glasnejših v svetu športa in vseskozi opozarja na to, kaj se dogaja pri njej doma. In je bila tudi ena najbolj kritičnih do ruskih športnikov in športnic, ko so ti še lahko nastopali na velikih tekmovanjih.

“Vsakič, ko zagledam ruski dres, se spomnim na porušena mesta in vasi v moji državi,” je povedala o tem atletinja, ki prihaja iz Dnipra. Solidarnost s svojimi rojaki, ki trpijo, vseskozi kaže tudi na velikih tekmovanjih.

Tako je bilo tudi na svetovnem dvoranskem prvenstvu v Beogradu, kamor je malo po ruski invaziji na Ukrajino potovala tri dni in spala v avtomobilu, potem pa tam osvojila zlato.

“To je zmaga za vse moje rojake in rojakinje, ki trpijo,” je povedala, ovita v ukrajinsko zastavo, z rumeno-modrimi nohti in tudi senčili za oči.

Takole pa je videti v “civilu”, brez spletenih kitk. FOTO: Profimedia.

Hodi s sinom svoje trenerke, doma jo čaka debela mačka

Doma je sicer velika zvezdnica. Uspešna, mlada in – saj nismo slepi – tudi lepa. Nenazadnje je bila tudi na naslovnici revije Vouge.

Za vse njene oboževalce slaba novica – “zasedena” je. Zaljubljena je v Nazarja Stepanova. Sina njene trenerke Tatjane Stepanove, sicer specialistke za tek čez ovire.

Zaljubljena ni samo v svojega fanta, ampak tudi mačke. Eno ima doma. Potegnila jo je iz zavetišča, v katerem občasno dela kot prostovoljka.

Ali je Lara – tako je njeni kosmatinki ime -, med finalom ženskega skoka v višino v Rimu pred televizijo skakala v zrak, ne vemo. Skorajda zagotovo pa ni bila lačna. Skleda z briketi je, ko lastnice ni doma, namreč vedno polna.

“Včasih je bila kot jaz. Zelo rada je skakala v zrak. Odkar veliko potujem po svetu in pogosto živi pri mojih starših, pa se je precej zredila. Nič več ne skače tako visoko, kot je skakala prej. Očitno bova morali malo trenirati,” je Jaroslava ob neki priložnosti v smehu povedala o svoji štirinožni prijateljici.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje