Čudežna srbska deklica je spet navdušila atletski svet

Atletika 20. Maj 202417:00 0 komentarjev
Angelina Topić. FOTO: Profimedia.

Angelina Topić je zmagala na nedeljski diamantni ligi v Marakešu in postavila nov osebni, hkrati pa tudi srbski rekord. Preskočila je 198 centimetrov. Stara je komaj 18 let.

Angelina Topić je v atletskem svetu že nekaj časa znano ime.

Nase je opozarjala že v mlajših kategorijah in osvojila kup kolajn. Bila je evropska prvakinja do 20 in do 18 let, bronasta pa na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Leta 2022 jo je spoznal ves atletski svet. Najprej je v domačem Beogradu zasedla deveto mesto na dvoranskem svetovnem prvenstvu, za pravcato senzacijo pa poskrbela poleti, ko je na evropskem prvenstvu na prostem v Münchnu v finalu preskočila 193 centimetrov in le nekaj dni po dopolnjenem 17. rojstnem dnevu osvojila bron.

Veselje po bronu na evropskem prvenstvu 2022. FOTO: Profimedia

Skočila je svetovni rekord v kategoriji do 19 let

Tistega leta je kot 16-letnica preskočila 196 centimetrov, kar je ženski svetovni rekord v kategoriji do 18 let, ki pa si ga mlada zvezdnica srbske atletike ne lasti sama.

Toliko je v tej starostni dobi preskočilo še pet atletinj, med njimi tudi aktualna svetovna prvakinja Jaroslava Mahučkina iz Ukrajine.

Lani je Topić skočila še centimeter višje in bila četrta na dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu, medtem ko se je na svetovnem prvenstvu v Budimpešti uvrstila v finale in v njem zasedla sedmo mesto.

Takole je v Marakešu preskočila 198 centimetrov. FOTO: Profimedia

V Glasgowu je zaostala za Lio Apostolovski

Letos je na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu, kjer je z bronom zablestela naša Lia Apostolovski, zasedla peto mesto.

Zdaj je v uvodnih nastopih poletne sezone dala vedeti, da bo na obeh velikih tekmovanjih – evropskem prvenstvu v Rimu in olimpijskih igrah v Parizu – kandidatka za medalje.

Zmagala je na zadnjih dveh mitingih diamantne lige, na katerih je nastopila.

Pred desetimi dnevi je bila v Dohi prva s preskočenimi 194 centimetri, zdaj pa je v Marakešu preskočila 198 centimetrov in postavila nov osebni rekord, s katerim je navdušila atletski svet.

Trenutno je lastnica šestega najboljšega rezultata na svetu in tretjega v Evropi.

Dekle z neverjetnimi skakalnimi geni

Če kdo, ima skakalne gene Angelina. Njen oče je namreč legendarni srbski skakalec v višino Dragutin Topić, ki je bil zlat na evropskem prvenstvu v Splitu leta 1990.

Dragutin Topić. FOTO: Profimedia

Osvojil je tudi zlato in dve bronasti medalji na dvoranskih evropskih prvenstvih ter bil bronast tudi na dvoranskem svetovnem prvenstvu.

Njegov osebni in srbski rekord znaša 238 centimetrov.

Odlična atletinja je tudi njena mama. Biljana Topić je še vedno srbska rekorderka v troskoku. Skočila je 14,56 metra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!