Najboljša Slovenka ima pomisleke glede revolucije, ki se pripravlja

Atletika 1. Mar 20245:00 0 komentarjev
Neja Filipič. FOTO: Profimedia.

Neja Filipič je daleč najizkušenejša v slovenski atletski odpravi, ki bo danes začela z nastopi na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu. Kaj je naša najboljša skakalka, ki bo nastopila v troskoku, povedala pred odhodom na Škotsko?

Medtem ko je preostala peterica slovenske reprezentance, ki bo danes z nastopi na tridnevnem vrhuncu letošnje zimske atletske sezone, precej neizkušena, za najstarejšo velja ravno obratno. Neja Filipič je do zdaj nastopila na že osmih velikih članskih tekmovanjih.

Na dveh svetovnih in treh evropskih prvenstvih na prostem, na enem dvoranskem svetovnem in na dveh dvoranskih evropskih prvenstvih. Na zadnjem, lani v Torunu, je tudi dosegla najboljšo uvrstitev, ko je bila peta.

Pred dvema letoma je v troskoku dosegla odličen rezultat 14,42 metra, toda potem so ji lani nagajale poškodbe in je preprečile še višje načrte.

Njen letošnji najboljši rezultat je 13,98 metra, kar ni slabo. Toda prepričana je, da ga lahko v Glasgowu tudi izboljša. Tam jo čaka le en nastop, saj kvalifikacij ne bo. Zanimivo, skakala bo v za finale nevsakdanjem nedeljskem dopoldanskem terminu.

Z 28-letno slovensko skakalko smo se dotaknili še nekaj tem. Tudi revolucionarne spremembe, ki se pripravlja skoku v daljino. Na to vprašanje je odgovorila na zanimiv način.

Pred njo je deveti nastop na velikih članskih tekmovanjih. FOTO: Aleš Fevžer.

Nastop v Glasgowu ste si zagotovili tik pred zdajci, po odpovedi nekaterih tekmovalk. Vas je presenetilo?
Zadovoljna sem, ker bom nastopila na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu, a sem to pričakovala. Z dekleti sem se namreč malce pogovarjala, tako da sem približno vedela, da bodo nekatere nastop odpovedale. Nisem sicer pričakovala, da jih bo prvenstvo izpustilo toliko, sem pa verjela, da bom jaz zraven. Vesela sem, da bom skakala na še enem velikem tekmovanju.

Kakšna pričakovanja imate?

Glede na mojo najboljšo tekmo v tej sezoni in skoke, ki sem jih imela tam, pričakujem, da bom skočila prek 14 metrov in se s tem tudi dokaj visoko uvrstila. Tega sem sposobna, na to se bom tudi osredotočila. Poskušala bom narediti čim boljši tek in tehnično čim bolj popoln skok. Ciljam na visoko uvrstitev.

Na Škotskem ne bo kvalifikacij, čaka vas samo ena tekma, finale. Takoj bo šlo zares. Je to lahko tudi minus?
Ne, saj bom dvorano preizkusila. To, da je samo ena tekma, je zame samo plus, saj gre lahko v kvalifikacijah hitro kaj narobe. Moraš dobro tekmovati, še preden pokažeš najboljše v finalu. Dobrodošlo je, da bo samo finale. Je tudi manj deklet, ki bodo tekmovale z mano, kar avtomatično izboljšuje možnosti za dobro uvrstitev.

Specifično je tudi to, da je finale že v dopoldanskem terminu.

Res je, da nisem jutranji človek, ampak sem dopoldne tekmovala že na zadnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu, ko je bila dvorana tako zatemnjena, da sploh nisi vedel, kateri del dneva je. Dva dni se bom skušala dobro naspati. Tudi trenirala sem v dopoldanskih terminih, tako da to zagotovo ne bo težava. S tem se ne bom obremenjevala.

FOTO: Profimedia.

Na žalost vas moramo vprašati, kako je s poškodbami, s katerimi ste imeli v zadnjem času nemalo težav?
Lani je bilo teh težav res kar nekaj. Najprej se mi je vnela tetiva na stopalu, v drugi polovici sezone pa sem si težje poškodovala gleženj, ampak to je zdaj preteklost. Sem stoodstotno pripravljena. Od začetka sezone treniram normalno, brez bolečin.

Kdaj lahko pričakujemo, da boste spet skakali blizu 14 metrov in pol, kar vam je uspelo pred dvema letoma?
Takrat, ko sem skakala te rezultate, sem imela res dobro zimsko sezono, tako da mislim, da lahko to poleti ponovim. Se bom pa definitivno potrudila, da bom skakala prek 14 metrov. Upam, da že v Glasgowu.

Ste z rezultati, ki ste jih dosegali v tej sezoni, zadovoljni?

Ko se vračaš po poškodbi, je vedno težko. Sploh zame, ki od junija z izjemo svetovnega prvenstva v Budimpešti sploh nisem tekmovala v troskoku, tako da nisem vedela, kaj lahko pričakujem.

Fizično sem se sicer dobro pripravila, ampak potem pride še tehnični del. Za zdaj sem zadovoljna. Sploh, ker sem najbolje tekmovala na zame točkovno najbolj pomembni tekmi. Upam, da bo zdaj na Škotskem še bolje.

Potem pa poletje in dva vrhunca. Najprej evropsko prvenstvo v Rimu, za tem sledijo olimpijske igre v Parizu. Vas lahko pričakujemo na obeh?
Na lestvici sem tako visoko, da bom na evropskem prvenstvu skorajda zagotovo tekmovala. Za olimpijske igre pa moram še nabrati nekaj točk, da bom obstala na lestvici.

Že lani smo vedeli, da bo ta sezona zelo naporna, zato sem s prvimi treningi začela oktobra in z mislimi, da se bo nova sezona začela zelo zgodaj. Da bomo s tekmami začeli že konec aprila in ne konec maja, kot je to v navadi sicer.

Za zdaj gre vse po načrtih. Sem optimistična in prepričana, da se bom uvrstila na olimpijske igre in tudi v to, da bom na evropskem prvenstvu nastopila dobro.

FOTO: Profimedia.

Kako boste načrtovali formo, glede na to, da sta poleti na sporedu dve veliki tekmovanji?

O tem se za zdaj še nismo pogovarjali, trenutno sem z glavo le pri Glasgowu. Ko bo šlo mimo, bomo pa začeli načrtovati formo za poletno sezono. Morda ima moj trener že v glavi, kako in kaj, a meni še ni povedal.

Resda niste več najmlajši, a letošnje olimpijske igre verjetno ne bodo vaše zadnje, mar ne?
Da, seveda nameravam nastopiti še na vsaj enih olimpijskih igrah. Kar nekaj tekmovalk je dokazalo, da se da uspešno nastopati, tudi ko si malo starejši. Odvisno pa je od posameznice do posameznice.

Ključno vlogo igrajo poškodbe, ki so pri troskoku zelo pogoste. To je namreč disciplina, ki je zahtevna za telo. Za sklepe, hrbet in tudi mišice. Boljši si, višje so sile. Na koncu poškoduješ sam sebe. Je pa moj cilj, da, če bom zdrava, še nekaj let uspešno tekmujem.

Za konec pa še beseda o revolucionarnem pravilu, ki ga v skokih že preizkušajo odgovorni, in sicer, da bi imeli po novem skakalci na voljo večji prostor, skok pa se bo meril od natančne točke odskoka in ne od odskočne deske?
Jaz sem na tak način nazadnje skakala v osnovni šoli, s tem pravilom bi se skoke zelo poenostavilo. Verjetno bi se povečalo tudi število atletinj in atletov, ki bi iz šprinta prišli skakati v daljino. Natančnost pri odskoku je bila do zdaj največja omejitev.

S tem bi se pomemben, kompleksen del skokov vzel. Veliko lažje bi bilo skakati. Je pa težko biti pameten. Ne vem, če bi bilo to morda bolj zanimivo za gledalce. Bi bilo pa v vsakem primeru veliko lažje. Zdaj moraš dejansko dobro zadeti desko in še dobro izvesti tehniko skoka. Bomo videli, kako se bo ta ideja obnesla na testiranjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!