Pred vrati revolucija skoka v daljino?

Atletika 19. Feb 202419:48 3 komentarji
Foto: Guliverimage

Svetovna atletika razmišlja o eni najbolj korenitih sprememb v zgodovini skoka v daljino. V skladu s predlogom, ki se že preizkuša, bodo imeli športniki na stezi na voljo večji prostor, skok pa se bo nato meril od natančne točke odskoka do mesta pristanka v pesku.

Trenutno se za začetno točko skoka šteje rob fiksne sintetične deske in ne mesto, kjer tekmovalec dejansko odskoči.

Svetovna atletika si je zamislila, da bi zagotovila, da vsak skok šteje, potem ko so podatki pokazali, da je bila tretjina vseh poskusov na svetovnem prvenstvu lani poleti neveljavnih.

Novi koncept bodo letos najprej preizkusili na tekmah nižje ravni, če se bo izkazal za uspešnega, pa bi ga lahko od leta 2026 uvedli na elitnih tekmovanjih pred olimpijskimi igrami v Los Angelesu leta 2028.

Izvršni direktor Svetovne atletike Jon Ridgeon je v pogovoru v podkastu Anything But Footy pojasnil: “Poskušamo se lotiti dogodkov, ki so morda manj priljubljeni. Kako jih lahko naredimo bolj priljubljene, bolj vznemirljive, bolj zanimive?”

“Če vzamemo skok v daljino, je bila na svetovnem prvenstvu tretjina vseh skokov neveljavnih. To ne deluje. To je izguba časa.”

“Zato preizkušamo območje za skok v daljino in ne desko. Merili bomo, od koder športnik vzleti do koder pristane v pesku. To pomeni, da šteje vsak skok. To povečuje dramatičnost tekmovanja,” je še dodal prvi mož Svetovne atletike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje