Nov podvig slovenske atletike v Istanbulu

Atletika 4. Mar 202318:44
Tina Šutej je v Istanbulu poletela zelo visoko. FOTO: Profimedia.

Slovenska rekorderka Tina Šutej je na dvoranskem evropskem prvenstvu v Istanbulu osvojila srebro v skoku s palico in le za las ostala brez zlata. Uspeh slovenske atletike sta dopolnili Neja Filipič s petim mestom v troskoku in Anita Horvat z uvrstitvijo v nedeljski finale teka na 800 metrov.

Tina Šutej, ki je letos preskočila 482 centimetrov in je na prvenstvo v Istanbulu prišla z najboljšim rezultatom, je na najpomembnejši tekmi pokazala, da je iz pravega testa in prišla do novega uspeha v zadnjih dveh letih, ko je dočakala velik vzpon. Po srebrni medalji na dvoranskem evropskem prvenstvu pred dvema letoma, bronu na lanskoletnem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Beogradu in bronasti medalji na evropskem prvenstvu na prostem v Münchnu je zdaj prišla še do četrte medalje na velikih tekmovanjih.

V finalu v Istanbulu je 34-letna Ljubljančanka med osmimi finalistkami začela skakati na 445 centimetrih, ki jih je preskočila v prvo. Na višini 460 centimetrov je bila uspešna v drugo, podobno pa je bilo tudi na višini 470 centimetrov, po kateri je bilo že jasno, da bo osvojila vsaj bronasto medaljo. Ko je bila Šutej potem v drugo uspešna še na pet centimetrov višji višini, se je zdelo, da bo osvojila zlato.

Tina Šutej
Najboljše tri v ženskem skoku s palico. FOTO: Profimedia.

Čehinja Amalie Švabikova je višino 470 centimetrov namreč trikrat podrla, pri prvih dveh poizkusih pa je bila neuspešna tudi Wilma Fin Murto. Finka je to višino potem v tretjem poskusu preskočila, tako da se je boj za zlato preselil na višino 480 centimetrov.

Finka, ki bi se morala v primeru treh neuspešnih poskusov na tej višini sprijazniti s srebrom, jo je v prvo preskočila, kar ji je prineslo nov državni rekord in zlato. Šutej namreč na višini 480 v prvo ni bila uspešna, potem pa letvico dvignila na višino novega slovenskega rekorda 485 centimetrov, kar pa je bilo preveč. Letvico je trikrat podrla.

Neja Filipič se je izkazala v troskoku. FOTO: Profimedia.

Še en odličen dosežek za Slovenijo v troskoku

Uspešen slovenski dan je dopolnila Neja Filipič s petim mestom v finalu troskoka. Filipič je začela zelo dobro in po prestopu v uvodni seriji skočila 13,92 m. S tem je bila peta do konca tekmovanja in je dosegla najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih doslej. V tretjem poskusu so ji namerili 13,52 m, v četrtem in petem pa je vnovič prestopila. V zadnji, šesti seriji je skočila 13,05 m.

“Sem zadovoljna, Prvi skok je bil tak, kot bi si ga želela vsakič, bil je dolg in lep. Potem pa sem to skušala izboljšati, pa se mi je poznala utrujenost od včerajšnjih kvalifikacij. Zaradi moje boleče tetive pred časom namreč nisem veliko trenirala skokov. Zato se nisem mogla pripraviti dobro na dva zaporedna nastopa v dveh dnevih in je bil cilj, da čim več naredim v uvodnih poskusih,” je po nastopu za STA povedala Filipič.

“Ker je moja prej poškodovana noga sedaj kar dobro, se bom kmalu začela pripravljati za poletno sezono. Veliko stvari moram izboljšati, pridobiti nekaj na hitrosti in tehniki. Dosegla sem spodoben izid za zimsko sezono, posebej glede na to, da sem bila poškodovana.”

Filipič je tekmovala istočasno kot Šutej na sosednjem tekmovališču, kjer si je izborila srebro v skoku s palico. “Ves čas sem malce pogledovala tja, zelo sem vesela Tininega uspeha. Vem, da je malo jezna, ker ni osvojila prvega mesta, kot se je že zgodilo na EP lani v Nemčiji. Ampak odličje bomo v reprezentanci danes proslavili,” je še dejala Filipič.

Nestrpno pričakujemo finale ženskega teka na 800 metrov

Izkazala se je tudi Anita Horvat, ki je s časom 2:03,11 v svoji polfinalni skupini teka na 800 metrov zmagala in se brez težav uvrstila v nedeljski finale, ki bo na sporedu ob 18.35 po slovenskem času. Slovenska atletinja se je v finale uvrstila s sedmim časom.

Anita Horvat je v svoji polfinalni skupini zmagala. FOTO: Guliverimages.

“Dosegla sem svoj cilj. Zmagala sem v skupini in se uvrstila v finale, ob tem pa se nisem zapletla v prerivanje. Pričakovala sem, da bo Boffey skušala priti na čelo, me je pa presenetila Madžarka. V finalu je moj cilj medalja, v načrtu imam, da bom sledila favorizirani Hodgkinson,” je po uspešnem nastopu Horvat povedala za STA.

Komentari

Vaš komentar