Slovenska rekorderka po velikemu uspehu jezna in razočarana

Atletika 4. Mar 202320:45
Tina Šutej
Tina Šutej kljub velikemu uspehu ni zadovoljna. FOTO: Guliverimages.

Tina Šutej, ki je Sloveniji prinesla medaljo na dvoranskem evropskem prvenstvu v atletiki, srebrna je bila v skoku s palico, je kljub velikemu uspehu nezadovoljna.

“Sem razočarana in jezna. Eno mesto preslabo je to, hotela sem biti prva. V tem trenutku ne morem biti vesela, bom pa to verjetno bolj cenila ta dosežek jutri ali pa že čez dve uri. Jeza je prisotna, ker vem, da sem bila pripravljena za zlato medaljo. Današnja tekma je bila dobra, a ne dovolj dobra za prvo mesto, bilo je blizu, a tudi zelo daleč,” je bila takoj po tekmi razočarana Tina Šutej.

Štiriintridesetletnica, ki je v Ostravi na Češkem 2. februarja letos s 4,82 metra izboljšala svoj slovenski dvoranski in tudi absolutni rekord, je pred dvema letoma na dvoranskem EP v poljskem Torunu prav tako zasedla drugo mesto za njeno tedaj prvo veliko člansko odličje.

Murto je Tini Šutej preprečila, da bi postala najboljša v zgodovini slovenske atletike na dvoranskih EP. Zlato odličje je doslej osvojila le Jolanda Čeplak, ki je v teku na 800 m 3. marca leta 2002 na Dunaju dosegla še zdaj veljavni svetovni rekord (1:55,82). Čeplakova je bila doslej edina v slovenski atletiki z dvema medaljama s teh tekmovanj, na 800 m je bila bronasta še leta 2007 v Birminghamu.

Šutej je v zadnjih dveh letih osvojila štiri medalje na velikih atletskih tekmovanjih, po dve srebrni in bronasti, njene edine v članski konkurenci. Le dvakrat v tej zimi ni zmagala v skoku s palico, vedno pa je bila boljša od vseh Evropejk. Diplomirana biologinja je lani osvojila dve bronasti medalji na dvoranskem SP v Beogradu in na EP na prostem v Münchnu, na SP v Eugenu je bila četrta.

Tina Šutej
Najboljše tri v ženskem skoku s palico. FOTO: Profimedia.

Med tekmo je morala menjati palico

“Pri skokih na 4,60 je palica premehka in sem jo morala menjati, na 4,70 m pa sem naredila napako in sem jo morala popraviti. Med tekmo ni bilo sicer nič kritičnega, dobro sem skakala, a ne dovolj za zlato. Mutro me ni presenetila, je dobra in se zna osredotočiti. Skakala je s palicami, ki jih je uporabila na EP lani na prostem. Vso zimo je preizkušala nove palice, pa se je za to EP odločila za stare, ki jim zaupa,” je pojasnila Šutej.

Tudi sama je dobila nove palice, preizkusila jih je na državnem prvenstvu v Celju, pa se je prav tako kot Murto odločila za stare, s katerimi je osvajala odličja že prej.

“Želim si zlato medaljo, glede na sezono in današnje kvalifikacije je to tudi pričakovano,” je kratko in jasno v petek po kvalifikacijah napovedala Tina Šutej. Na EP je prišla kot lastnica najboljšega izida sezone v Evropi in drugega na svetu. Na vseh mednarodnih tekmah leta je preskočila najmanj 4,70 m, to mejo je v sezoni zmoglo le šest atletinj.

Le v Celju je 18. februarja na državnem prvenstvu zmagala s 4,65 m. A tudi s tem njenim najslabšim izidom bi bila sedma v sezoni na svetu. V petkovih kvalifikacijah je s 4,55 m skupaj s Wilmo Murto delila prvo mesto in se prav z njo pomerila v finalu za zmago.

“Imam štiri medalje v zadnjih dveh letih z velikih tekem. Pred tem nisem imela nobene. To cenim, a želim si več. Ostajajo izzivi, še preveč jih je. Če ne bi bilo tako, se tega ne bi šla več. Do poletja me tako čaka še veliko dela,” je končala pogovor Šutej.

Komentari

Vaš komentar