Nova zmaga za Etiopijo v maratonu in odličen rezultat

Atletika 18. Jul 202217:59 0 komentarjev
Etiopijka Gotytom Gebreslase je nova maratonska svetovna prvakinja. FOTO: Guliverimages.

Etiopijka Gotytom Gebreslase je zmagala v maratonu, prvi končni odločitvi četrtega dne svetovnega prvenstva v atletiki v Eugenu. Danes na prvenstvu v ameriški zvezdni državi Oregon ne bo slovenskega nastopa, trije bodo znova dan pozneje, ko v finalu meta diska nastopil tudi slovenski favorit za medalje Kristjan Čeh.

Sedemindvajsetletna Gotytom Gebreslase je dosegla izid prvenstev 2:18:11 in Etiopiji zagotovila dvojno maratonsko zmago, saj je dan prej zlato osvojil tudi Tamirat Tola.

Do zmage prišla v pospeševanjem v zadnjih dveh kilometrih, ko se je otresla Kenijke Judith Jeptum Korir, ki je bila druga (2:18:20). Bron je osvojila v Keniji rojena Lonah Chemtai Salpeter iz Izraela (2:20:18).

Gotytom Gebreslase je lani zmagala v Berlinu na svojem prvem maratonu v karieri, letos je bila tretja v Tokiu.

Jutri medalja za Slovenijo?

Peti dan SP bo poleg Kristjana Čeha, ki bo v boj za zmagovalni oder stopil v noči na sredo ob 3.33 po slovenskem času, v finalu skoka v višino presenetljivo nastopila debitantka na SP Lia Apostolovski, začela bo ob 2.40. Še pred tem bo ob 2.15 na 400 m ovire v prvem krogu kvalifikacij tekla slovenska rekorderka Agata Zupin.

Čeh se je v kvalifikacijah tretjega SP zlahka uvrstil v finale. Že s prvim metom je z 68,23 gladko zmogel avtomatično kvalifikacijsko normo (66 m), kar je bil drugi skupni izid.

Prvi izid je dosegel izjemno obetavni Litovec Mykolas Alekna (68,91 m), mladinski svetovni prvak lani, ki še nima odličja na velikih tekmovanjih, ostali tekmeci Čeha pa so že uveljavljeni vrhunski atleti.

Tretji izid kvalifikacij je zabeležil olimpijski podprvak Šved Simon Pettersson (68,11 m), četrtega pa Avstralec Matthew Denny (66,98 m), četrti lani na olimpijskih igrah Tokio 2020. Vsi so bili v Čehovi skupini A.

V skupini B in skupno peti je bil nekdanji svetovni prvak in aktualni evropski prvak Litovec Andrius Gudžius (66,60 m), šesti bronasti z zadnjih OI, SP in EP Lukas Weisshaidinger iz Avstrije (66,51 m).

To so bili edini tekmovalci, ki so zmogli met prek avtomatične kvalifikacijske norme, sedmi je bil prvi brez nje branilec naslova Daniel Stahl iz Švedske, tudi olimpijski zmagovalec iz Tokia (65,95 m).

“Alekna ima talent, podedovan po očetu, je sicer malo manjši, a ima zelo dolge roke in široka ramena. Petterson je tudi dosegel svoj izid sezone. A na to se ne oziram, to so le kvalifikacije, veselim se že finala,” je povedal Čeh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!