Podvig 75-letnega Slovenca, postavil je nov svetovni rekord

Atletika 4. Mar 20245:00 4 komentarji
Dušan Prezelj
Dušan Prezelj med nastopom v Zagrebu. FOTO: zajem zaslona

75-letni Slovenec Dušan Prezelj je na hrvaškem in slovenskem atletskem državnem veteranskem prvenstvu v Zagrebu postavil nov svetovni rekord v skoku v višino v svoji starostni kategoriji. Na istem tekmovanju je v skoku v višino navdušila tudi njegova soproga Stanka Prezelj.

Dušan Prezelj, legendarni slovenski skakalec v višino, je v Zagrebu preskočil 153 centimetrov. To je nov svetovni rekord v starostni kategoriji od 75 do 79 let.

Prejšnji rekord, ki je bil centimeter nižji, je bil od leta 2013 v lasti Šveda Carla Erika Särndala.

Prezelj je sicer znano ime iz slovenske atletike. Nekoč je bil odličen skakalec, slovenski in jugoslovanski prvak, ki je redno nastopal za jugoslovansko reprezentanco.

Nekaj časa je bil tudi slovenski rekorder v troskoku (15,11 metra) in skoku v višino (215 centimetrov), leta 1976 pa je bil izbran za najboljšega slovenskega atleta leta.

Prezlja starejšega poznamo tudi po tem, da je oče slovenskega rekorderja v skoku v višino (232 centimetrov) in večkratnega udeleženca velikih tekmovanj, finalista olimpijskih iger leta 2008 v Pekingu Rožleta Prezlja, ki je zdaj varuh pravic športnikov.

V Zagrebu navdušila tudi soproga

Ob tem velja omeniti, da je v Zagrebu navdušila tudi njegova štiri leta mlajša soproga Stanka Prezelj.

Zmagala je v kategoriji od 70 do 74 let, s 129 preskočenimi centimetri pa popravila balkanski in slovenski rekord v tej starostni kategoriji.

Tudi ona je bila nekoč odlična atletinja, njen osebni rekord v skoku v višino pa znaša 186 centimetrov, kar je sedmi najboljši rezultat v zgodovini slovenskega skoka v višino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje