Padel je eden najstarejših rekordov v košarki

Košarka 4. Mar 20240:29 0 komentarjev
Caitlin Clark
Caitlin Clark. Foto: AP Photo/Cliff Jette via Guliver

Zvezdnice Iowa Hawkeyes Caitlin Clark je v nedeljo postala najboljša strelka v zgodovini najmočnejše divizije NCAA - tako pri moških kot pri ženskah - in podrla 54 let star rekord Peta Maravicha, člana košarkarske dvorane slavnih.

Caitlin Clark je potrebovala 18 točk, da bi s 3.667 točkami prehitela Maravicha na večni lestvici strelcev. Rekord je dosegla s črte prostih metov v zaključku prvega polčasa. V kratkem intervjuju med polčasom je dejala, da takrat ni mislila na rekord.

“Pravzaprav ne, ampak ko so ga razglasili in so vsi kričali, sem vedela,” je dejala 22-letnica.

Zvezdnice se je prijel vzdevek “Ponytail Pete”, ker je njena igra podobna igri “Pistol Petu”

Clark je tekmo končala s 35 točkami, 9 asistencami in 6 skoki, Iowa pa je premagala Ohio State s 93:83. S tem je v svoji karieri dosegla 3.685 točk.

“Zelo sem hvaležna za vse te ljudi, ki bodo ostali z nami in nas podpirali ter so nas podpirali v mojih štirih letih,” je še dejala zvezdnica.

Prejšnji rekord je leta 1970 postavil Pete Maravich, član dvorane slavnih, znan po svojem ustvarjalnem igranju. Na univerzi LSU je Maravich v treh sezonah v povprečju dosegal več kot 44 točk na tekmo v času, ko še ni bilo črte za tri točke, ure, ki bo omejevala napad, in novinci niso smeli igrati. Umrl je leta 1988 zaradi neodkrite srčne napake, star vsega 40 let.

“Mislim, da bi bil moj oče njen velik oboževalec,” je prejšnji teden za Yahoo Sports povedal njegov sin Jaeson Maravich.

Prejšnji mesec je Clark postala najboljša strelka v zgodovini ženske lige NCAA, s čimer je prehitela Kelsey Plum z Univerze v Washingtonu, in postala najboljša strelka v zgodovini ženske univerzitetne košarke, s čimer je prehitela Lynette Woodard, ki je igrala za Kansas v času predhodnice NCAA.

Trenutek, ko je padel rekord:

Cene vstopnic za rekordno tekmo proti Ohiu so poskočile, saj so se ljudje postavili v vrsto, da bi si ogledali, kako se bo Clark vpiše v zgodovino.

V zadnjih dnevih pred tekmo je povprečna cena za ogled tekme znašala več kot 500 ameriških dolarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!