“Sankcije proti Rusiji niso končale vojne, začele so novo”

Atletika 10. Jun 202211:50 2 komentarja
Foto: Guliverimage

Ruska skakalka v višino Marija Lasitskene, ki je na zadnjih olimpijskih igrah v Tokiu lani osvojila zlato kolajno, je na Mednarodni olimpijske komite naslovila odprto pismo. V njem vodilne može poziva h koncu športnih sankcij nad njeno domovino, saj te niso pripomogle h koncu vojne.

Po invaziji Rusije na Ukrajino so se na Mednarodnem olimpijskem komiteju (MOK) odločili za sankcije, zaradi katerih ruski in beloruski športniki ne smejo nastopati na tekmovanjih pod okriljem MOK-a. Pri krovni športni zvezi so sicer pri tem le sledili zgledu večini športnih panog, ki so tekmovalcem in tekmovalkam iz teh držav že prej same prepovedale nastope.

Zdaj se je na MOK in njegovega predsednika Thomasa Bacha z odprtim pismom obrnila ruska šampionka v skoku v višino Marija Lasitskene. “Vaša odločitev ni končala vojne v Ukrajini, pač pa je začela novo. Proti ruskemu športu. Dejali ste, da takšno odločitev sprejeli za našo varnost, a to ni res,” je v pismu zapisala 29-letna atletinja.

Trikratna svetovna prvakinja, ki je konkurenco pokorila tudi na lanskih olimpijskih igrah na Japonskem, je dodala, da je večino svojih uspehov zaradi boja proti ruskemu športu dosegla pod nevtralno zastavo. Tako svetovni naslov iz leta 2017 in 2019, medtem ko na olimpijskih igrah 2016 sploh ni smela nastopiti.

Kaj naj reče ukrajinskim kolegicam?

“V zadnjih sedmih letih skupno približno štiri leta nisem imela možnosti tekmovati na mednarodni ravni. Svetovna atletska zveza uporablja moj ruski potni list kot dober izgovor ob vsaki priložnosti. In v tem niste videli nobenega problema. Zdaj pa se to dogaja ponovno, celo z vašo spodbudo,” je čustven zapis nadaljevala Lasitskenejeva.

“Ljudi na Moku se zavestno odločajo, da ignorirajo mnenje ruskih športnikov in njihove pogoje življenja glede na zadnje dogodke v Ukrajini. Večina mojih kolegic v skoku v višino je Ukrajink. Še vedno ne vem, kaj naj jim rečem ali kako naj jih pogledam v oči. Oni in njihovi bližnji ter prijatelji gredo skozi izkušnje, ki jih noben človek nikoli ne bi smel poznati,” jasno mnenje še doda četrta ženska skakalka v višino v zgodovini, ki je združila naslov prvakinje na OI in SP.

Svoj zapis je objavila na družbenih omrežjih, končala pa ga je s pogumnim pozivom. “Pričakujem, da ne boste imeli poguma ali ponosa, da končate sankcije proti ruskim športnikom in športnicam.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje