Ekvadorcem grozi izključitev s svetovnega prvenstva

FIFA Svetovno Prvenstvo 10. Jun 20228:26 > 8:50 0 komentarjev
Foto: Guliver Images

Ekvadorska nogometna javnost trepeta, saj je FIFA napovedala temeljito preiskavo primera "Byron Castillo". Slednji je namreč na eni izmed tekem južnoameriških kvalifikacij za omenjeno državo zaigral, pa sploh ni bil registriran.

FIFA naj bi bila pri koncu preiskovanja Ekvadorske nogometne zveze (FEF).

S prstom so na slednjo pokazali Čilenci, ki so “La Tri” obtožili, da so proti njihovi reprezentanci zaigrali z nogometašem, ki na zelenici ni imel kaj početi, ker je v resnici Kolumbijec. Ekvador je v južnoameriški kvalifikacijski skupini zasedel četrto mesto in se v Katar uvrstil neposredno.

Ponarejeni dokumenti?

“FIFA podrobno preiskuje primer Byrona Davida Castilla Segure, zato smo predstavnike FEF poklicali na zagovor k disciplinski komisiji Mednarodne nogometne zveze,” je FIFA sporočila že 11. maja.

V čilskem taboru zelo optimistično navajajo, da bi si SP morali prislužiti oni, saj so proti Ekvadorju igrali dve tekmi, v obeh pa je Castillo tudi dejansko nastopil. Upe na pot reprezentance v Katar so obudili tudi pri Kolumbiji, ki je zasedla šesto mesto.

Pravnik čilske reprezentance Eduardo Carlezzo ima menda dokaz, da je Castillo, sicer član ekvadorske Barcelone iz Guayaquila, rojen kolumbijskim staršem in da je 23-letnikov osebni dokument ponarejen, prav tako njegov rojstni list.

Byron Castillo se veseli zadetka; Foto: La Nacion via Guliverimage

“Castillova starša sta se poročila v kolumbijskem Tumacu, Byron je rojen v Tumacu in je bil tam tudi krščen. Kdor govori resnico, se resnice ne sme bati,” je pred kratkim povedal Carlezzo.

Castillo je začel na sedmih tekmah kvalifikacij, odigral 614 minut in prispeval podajo za gol.

Bočni branilec je za Ekvador v minulih kvalifikacijah zaigral na osmih tekmah, v katerih je “La Tri” osvojila 15 od možnih 26 točk, a če bo FIFA upoštevala čilsko “tožarjenje”, bo vseh osem omenjenih srečanj, v katerih je Castillo odigral vsaj sekundo, registriranih s 3:0 za nasprotnike!

Dva možna scenarija

Če se FIFA odloči za sankcije in dejansko izbriše vseh 15 točk, bo Ekvador končal na 9. mestu, Čilu bi se prištelo pet točk, kar bi ga s sedmega mesta poslalo na četrto in neposredno na Mundial.

Mednarodna nogometna zveza lahko povleče tudi bolj drastičen ukrep in Ekvadorju vzame vse dosežene točke, kar bi v dodatne kvalifikacije poslalo Kolumbijo, Peru pa bi šel neposredno na SP, čeprav je njihova reprezentanca v Katarju že “našpičena” za ponedeljkov duel z Avstralci (13. junija).

Potencialno srečanje “kengurujev” s Kolumbijo bi bilo v takšnem scenariju zagotovo prestavljeno na kasnejši termin. Odločitev bo FIFA predvidoma sprejela danes.

Ekvador je bil na žrebu skupin za svetovno prvenstvo postavljen v skupino A, skupaj z domačinom Katarjem, Nizozemsko in Senegalom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!