Svet se poslavlja od šampiona. “Bil je naša prihodnost”

Atletika 12. Feb 202418:00 0 komentarjev
Kelvin Kiptum (2. december 1999 - 11. februar 2024).

Od Kenijca Kelvina Kiptuma, tragično preminulega maratonskega svetovnega rekorderja, ki je imel pred sabo še bogato atletsko pot, se poslavljajo številni iz atletskega sveta. Oglasil se je tudi prejšnji rekorder in prvi človek, ki je maratonsko razdaljo pretekel pod dvema urama, Eliud Kipchoge.

“Globoko užaloščen sem zaradi tragične smrti maratonskega svetovnega rekorderja in vzhajajočega zvezdnika Kelvina Kiptuma. Športnika, ki je imel pred seboj celo življenje, da bi uresničil neverjetne stvari. Moje globoko sožalje njegovi mladi družini,” je na omrežju X zapisal 39-letni Eliud Kiphoge, ki je bil s časom 2;01:09 svetovni rekorder do oktobra lani, ko mu je ta naziv z novim rekordom 2;00:35 za več kot pol minute vzel komaj 23-letni Kelvin Kiptum.

Ta je napovedal, da bo letos maratonsko razdaljo na pravi tekmi kot prvi v zgodovini pretekel pod dvema urama.

Kipchogeju je to uspelo leta 2019, a je takrat tekel v najbolj ustreznih pogojih. Sam in le z narekovalci tempa.

Smrt, ki je šokirala atletski svet

Po tragični prometni nesreči, ki je pretresla atletski svet, so se oglasili tudi številni drugi.

“Zelo žalosten sem ob smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja. Bil je neverjetno nadarjen atlet, ki je že do zdaj naredil veliko. Imel je neverjeten talent. Prepričan sem, da je bila pred njim fantastična kariera,” je ob tragični novici povedal eden najboljših tekačev v zgodovini, štirikratni olimpijski prvak Mo Farah, ki je medalje na največjih tekmovanjih osvajal v dresu Velike Britanije.

“Moje srce je zlomljeno. Šokiran sem. Sožalje družini, prijateljem in vsem atletskim navdušencem. Prometna nesreča nam je vzela neverjeten tekaški talent. Počivaj v miru, prijatelj,” je pretresen tudi nekdanji olimpijski in svetovni prvak z zadnjih dveh svetovnih prvenstev v teku na 10.000 metrov Joshua Cheptegei iz Ugande.

“Šokirani smo ob smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja Gervaisa Hakizimane. V imenu Svetovne atletike izrekamo globoko sožalje njunima družinama, prijateljem, sotekačem in državljanom Kenije. Neverjeten atlet, z neverjetno zapuščino. Zelo ga bomo pogrešali,” so zapisali pri krovni svetovni atletski zvezi, ki je ravno prejšnji teden tudi uradno potrdila njegov čikaški rekord.

“Šokiran sem. Moje sožalje družinam, prijateljem, atletskemu svetu in Keniji. To je velika izguba,” je zapisal svetovni rekorder v teku na 800 metrov, Kenijec David Rudisha.

“Mnogo prezgodaj si odšel. Počivaj v miru, šampion,” je dejal še en nekdanji odlični kenijski tekač Bernard Lagat, nekdanji svetovni prvak na 1.500 in 10.000 metrov.

Oglasil se je tudi Kiptumov sponzor Nike. “Zlomljeni smo zaradi tragične smrti Kelvina Kiptuma in njegovega trenerja Gervaisa Hakizimane. Kelvin je bil eden tistih posebnih športnikov, ki je svetu pokazal, kaj lahko dosežemo. Ni bil le ljubljeni član družine Nike, ampak tudi navdih za vse. Kelvinov vpliv na tek ne bo nikoli pozabljen. Družinam in ljubljenim Kelvina in Gervaisa izrekamo naše globoko sožalje,” so zapisali pri ameriškem gigantu med športnimi opremljevalci.

Kenijce je nagovoril predsednik

Kenija je seveda v šoku, državljane je ob veliki tragediji nagovoril tudi predsednik William Ruto.

“Kelvin Kiptum je bil zvezda. Verjetno eden najboljših športnikov na svetu, ki je premagal ovire in si zagotovil rekord v maratonu. Kot zelo mlad je zmagoval. Kiptum je bil naša prihodnost. Izjemen športnik, ki je pustil izjemen pečat v svetu. Naše misli so z družino. Počivaj v miru,” je povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!