Znane so podrobnosti tragične smrti maratonskega svetovnega rekorderja

Atletika 12. Feb 202412:27 0 komentarjev
Vozilo, v katerem je umrl Kelvin Kiptum. FOTO: Guliverimages.

Kenijska policija je razkrila podrobnosti tragične nesreče, ki pretresa športni svet. Včeraj pozno zvečer je v prometni nesreči umrl svetovni maratonski rekorder Kelvin Kiptum. Star je bil komaj 24 let.

Kelvin Kiptum je umrl v prometni nesreči v okrožju Kaptagata na jugozahodu Kenije, potem ko je z avtomobilom, v katerem sta bila še dva sopotnika, zletel s ceste in trčil v drevo.

Nesreča se je zgodila v nedeljo pozno zvečer, ob 23. uri.

“Izgubil je nadzor nad vozilom, zapeljal s ceste in v jarek na levi strani. Po njem je drsel 60 metrov, nato je trčil v veliko drevo,” so sporočili s kenijske policije in dodali, da sta Kiptum in njegov trener Garvais Jakizimana iz Ruande umrla na kraju nesreče, tretja potnica v avtomobilu, Sharon Kosgey, pa se je huje poškodovala, a je zunaj smrtne nevarnosti.

Napovedal je, da bo letos tekel pod dvema urama

Kiptum je atletski svet nase opozoril oktobra lani, ko je na maratonu v Chicagu zmagal v času novega svetovnega rekorda 2;00:35.

Pred nekaj tedni je najavil, da bo 14. aprila letos na maratonu v Rotterdamu kot prvi človek v zgodovini tekel po dvema urama.

Po prihodu v cilj na maratonu v Chicagu, kjer je tekel svetovni rekord. FOTO: Guliverimages.

Njegovemu rojaku Eliudu Kipchogeju je to sicer uspelo leta 2019, ko je 42 kilometrov in 195 metrov na Dunaju pretekel v času 1;59:40, toda to se je zgodilo na opevanem maratonskem izzivu, ki ga je organiziral Nike, takrat 36-letni Kipchoge pa je tekel v idealnih pogojih. Na najbolj primerni trasi, ob idealnem vremenu, imel pa je tudi narekovalce tempa.

Oba, Kiptum in Kipchoge, sta bila imenovana v kenijsko reprezentanco za letošnje olimpijske igre, njun maratonski obračun pa je bil eden od bolj pričakovanih dogodkov iger v Parizu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!