V Rim brez bremena, to je njena skrivnost

Atletika 5. Jun 202418:00 0 komentarjev
Lia Apostolovski
Lia Apostolovski. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Lia Apostolovski je po bronu na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu kandidatka za medaljo tudi na evropskem prvenstvu. Toda mlada skakalka v višino pravi, da si velikih ciljev pred odhodom v Rim ne nalaga.

“Skrivnost tega, da na velikih tekmah skačem dobro? Predvsem to, da na vsaki tekmi nastopam enako, ne glede na to, ali gre za državno prvenstvo, miting ali veliko tekmovanje,” pravi 23-letna Lia Apostolovski, ki se je v finale uvrstila na vseh treh velikih tekmovanjih na prostem, na katerih je nastopila (svetovni prvenstvi 2023 in 2022, evropsko prvenstvo 2022), potem pa marca letos na dvoranskem svetovnem prvenstvu skočila še višje. Na stopničke.

V Glasgowu je preskočila 195 centimetrov, kar je njen osebni rekord, ki ga letos na prostem še ni uspela doseči. Nastopila je na treh mitingih, vselej v močni konkurenci na diamantni ligi. Preskakovala je 188, 191 in nazadnje v Stockholmu, kjer je bila sedma in dosegla najslabšo uvrstitev (prej je bila četrta in tretja), 186 centimetrov. Kaj pripravlja za Olimpijski stadion v Rimu?

FOTO: Profimedia.

Kako ste zadovoljni s pripravljenostjo pred začetkom evropskega prvenstva?
Letošnja sezona je posebna, zato je bilo posebno tudi pripravljalno obdobje. Pravzaprav prav veliko časa za trening ni bilo, tako da sem morala trening tehnike skoka v višino preslikati v tekmovalno sezono in tehniko graditi skozi tekme. Sem pa zadovoljna z napredkom. Tako glede tehnike kot tudi fizično.

Kaj ste počeli od dvoranskega svetovnega prvenstva v Glasgowu, kjer ste zimsko sezono zaključili na sanjski način, z bronasto medaljo?
Najprej sem si vzela teden dni premora, potem pa smo začeli s splošno fizično pripravljenostjo. Velik poudarek je bil na teku. Tako kot vsako pripravljalno obdobje do zdaj. Poznalo se je, da manjka časa, zato sem namesto tehničnih treningov hitro začela tekmovati.

Se je po tej medalji vaše življenje kaj spremenilo? Bili ste deležni precej večje medijske pozornosti.
Vesela sem, da so mediji prepoznali moj uspeh. Moram pa reči, da se kaj bistveno v mojem življenju ni spremenilo.

Vas na ulici kdo prepozna?
Nisem ravno opazila, da bi se to kaj drastično spremenilo.

Niti glede sponzorjev?
Ne. Že na začetku leta sem dobila enega novega sponzorja, že od prej je z menoj drugi, sem pa zaposlena tudi v Slovenski vojski, tako da sem hvaležna za vso podporo, ki jo imam.

Z bronom iz Glasgowa. FOTO: Profimedia.

V Rimu po novo medaljo?
Sama si nikoli nisem zadajala rezultatskih ciljev v smislu, koliko bom preskočila. Pa tudi ne glede tega, na katerem mestu bom končala. S tem se nikoli nisem obremenjevala. Tudi zdaj se ne. Medalja bi bila le lepa potrditev zame in za ekipo, da smo dobro delali. Potem bi lahko šli mirno naprej v sezono.

V zadnjih letih ste večkrat dokazali, da z nastopanjem na največjih tekmah nimate težav. Ko je najpomembneje, ste kot po pravilu najboljši. Kakšna je vaša skrivnost?
Kot sem že rekla, se mi zdi, da je ključ do uspeha v tem, da vsako tekmo jemljem enako. Ne glede na to, za kako pomembno tekmovanje gre. Miting, državno prvenstvo ali največja tekmovanja, kot so svetovna in evropska prvenstva, olimpijske igre. Ne nalagam si prevelikega bremena, nimam previsokih pričakovanj, ampak samo skačem.

Kdo so vaše glavne konkurentke?
Dekleta, ki so zdaj pri vrhu že zadnjih nekaj let. Strogi vrh se glede tega v zadnjem času ni prav veliko spremenil. Enkrat je boljša ena, drugič druga. Bomo videli, kako bo tokrat.

Se s konkurenco razumete?
Zelo. Pozna se, da smo veliko skupaj. Tudi na tekmah, saj imamo kar nekaj tekem, na katerih samo skačemo. Smo povezane na drugačen način. Ko se pogovarjam z atleti iz drugih disciplin, ugotavljam, da drugje niso tako povezani, kot smo me. To je velik plus, saj smo lahko na velikih tekmah bolj sproščene, ker nam je okolje znano.

Lia Apostolovski
FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Letos vas čakajo še olimpijske igre. Kako tempirati formo za dve veliki tekmovanji v eni sezoni?

To prepuščam le mojemu trenerju in ekipi. Zaupam jim, tako da se s tem ne ubadam. Moja naloga je le ta, da treniram in tekmujem.

Bo po evropskem prvenstvu kaj časa za dopust?
O tem zdaj še ne razmišljam, toda če bom začutila, da bi mi prijal kak dan na morju, bom to zagotovo naredila. Želim živeti polno življenje. Seveda je vse podrejeno atletiki, ampak včasih je veliko bolje, če narediš kaj zase in si vzameš kak dan premora, če ti to ustreza.

Načrt za novo potovanje po olimpijskih igrah že imate?

O tem se bom pa lahko pogovarjala šele po Parizu.

Nazadnje ste odšli na Islandijo. Je zadovoljila vaša pričakovanja?
Presegla jih je. Res lepa izkušnja. Vesela sem, da sem se odločila za pot na Islandijo, ki je tako postala še ena na seznamu držav, ki sem jih obiskala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!