Kristjan Čeh z zlatom okoli vratu prejel novo nagrado

Atletika 25. Jul 202213:57 > 14:01 0 komentarjev
Kristjan Čeh v družbi Neje Filipič in Tine Šutej. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Danes so sprejem za novopečenega svetovnega prvaka v metu diska Kristjana Čeha pripravili tudi na Atletski zvezi Slovenije in ga nagradili s čekom v vrednosti deset tisoč evrov. Na novinarsko konferenco sta ob svetovnem prvaku v metu diska prišli še druga največja junakinja super uspešne slovenske ekspedicije Tina Šutej, ki je bila četrta v skoku s palico, in Neja Filipič, ki je bila 16. v troskoku.

Za nami je svetovno prvenstvo v Oregonu v ZDA, ki je slovenski atletiki prineslo obilo veselja. Od desetih atletov in atletinj, ki so nastopili tam, jih je kar polovica prišla v finale. Kot zadnja je s sijajnimi nastopi Slovenije danes ponoči zaključila Anita Horvat, ki je presenetila s finalom in sedmim mestom v teku na 800 metrov.

Glavni junak je bil seveda Kristjan Čeh, ki je navdušil z rekordom svetovnih prvenstev v metu diska (71,13 metra) in Sloveniji prinesel prvo medaljo s svetovnih prvenstev po letu 2011, ko je bil v Daeguju v Južni Koreji bronast Primož Kozmus. Nekdanji slovenski šampion v metu kladiva je tudi do letos edini slovenski atlet, ki je postal svetovni prvak, in sicer v Berlinu leta 2009.

“Verjetno se še ne zavedam, kaj mi je uspelo. Prišlo bo za mano. Pač, tekma je bila, zmagal sem …” je v svojem slogu povedal novopečeni svetovni prvak v metu diska, ki je prišel do prve medalje na velikih članskih tekmovanjih. Lani je bil na olimpijskih igrah v Tokiu peti.

“Letos je bilo povsem drugače. Na Japonskem sem bil sam, brez ekipe. Letos se je od mene pričakovalo več. Bil sem favorit, česar sem se dobro zavedal, a nisem čutil prevelikega pritiska. Dobro sem speljal vse skupaj, zato sem zelo zadovoljen,” je še povedal 23-letni Ptujčan, ki bo že čez manj kot mesec dni imel priložnost, da osvoji novo medaljo. Nastopil bo namreč še na evropskem prvenstvu, ki bo od 15. do 21. avgustu v Münchnu.

FOTO: Peter Kastelic/AZS.

To bo sicer malodane ponovitev svetovnega prvenstva, konkurenca bo huda. Na prvih petih mestih so v Oregonu namreč končali sami evropski atleti. “Poskusil se bom potruditi, kolikor se bo dalo, videli pa bomo, kaj bo. Je pa res, da je konkurenca praktično ista, ni razlike,” je še povedal najboljši slovenski atlet, ki je za zmago na svetovnem prvenstvu prejel 70 tisoč evrov z naslova mednarodne atletske zveze, danes pa so mu na Atletski zvezi Slovenije predali še ček v višini 10 tisoč evrov.

Tina Šutej kljub sijajnemu rezultatu malo razočarana

Sijajen rezultat je spel tudi Tini Šutej, ki je v finalu skoka s palico za šest centimetrov zaostala za svojim lanskoletnim osebnim rekordom (476 centimetrov) in pristala na četrtem mestu. Kljub odličnemu dosežku je bila bronasta z letošnjega dvoranskega svetovnega in srebrna z lanskoletnega dvoranskega evropskega prvenstva malce nezadovoljna.

Tina Šutej. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

“To je moj najboljši izid na svetovnih prvenstvih na prostem. Seveda sem bila malo razočarana, a tista izvedba mene, ki je bila na tekmi, ni bila najboljša. Zdaj se osredotočam na evropsko prvenstvo,” je povedala 33-letna slovenska rekorderka, ki bo v Münchnu do medalje prišla precej lažje. V Oregonu je bila namreč najboljša Evropejka.

V finale so se na letošnjem svetovnem prvenstvu uvrstili še Lia Apostolovski, ki je bila 12. v skoku v višino, Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 3000 metrov z zaprekami in Hrovatova, ki se je iz ZDA oglasila prek videoposnetka. “Če bi mi kdo rekel, da se bom uvrstila v finale in tekla pod dvema minutama, bi pred prvenstvom to seveda takoj sprejela,” je povedala 25-letna slovenska atletinja, ki je v ZDA tekla osebni rekord 1:59,60.

Od desetčlanske slovenske reprezentance so bili zaradi takšnih in drugačnih razlogov danes prisotni le trije. Ob Čehu in Šutejevi še Neja Filipič, ki je bila zelo blizu uvrstitve v finale troskoka. Končala ga je na 16. mestu. “Enostavno je bilo preveč tekem v sezoni in ni se mi uspelo povsem sestaviti za svetovno prvenstvo. Zmanjkalo je nekaj tehničnih elementov. Bo pa zdaj motivacija pred evropskim prvenstvom še večja,” je povedala.

Na AZS navdušeni, Münchna se zelo veselijo

Ker se predsednik AZS Roman Dobnikar iz ZDA še ni vrnil, sta v imenu krovne slovenske atletske organizacije svetovno prvenstvo pokomentirala direktor zveze Nejc Jeraša in predsednik strokovnega sveta Albert Šoba.

Nejc Jeraša. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

“Prvi vrhunec sezone 2022 je bil za nas zelo uspešen. Kar polovica atletov in atletinj, pet, se je uvrstilo v finale, s čimer smo izenačili dosežke iz svetovnega prvenstva 2007 v Osaki. Verjamem, da so pred slovensko atletiko lepi, zlati časi. Že nadaljevanja letošnje sezone se lahko zelo veselimo. Pred nami je evropsko prvenstvo, na katerem upam, da bodo naši najboljši atleti in atletinje dosežke s svetovnega prvenstva ponovili, če ne celo izboljšali,” je povedal Jeraša.

“Vsi so ponovili svoje dosežke, niti eden ni razočaral, morda je bil malo slabši samo en izid, a smo to pričakovali, ker je bila tam osredotočenost na evropsko prvenstvo. Ob tem je treba opozoriti, da gre svetovna atletika naprej z velikimi koraki in če želimo slediti uspehom svojih atletov, se bo morala krovna zveza finančno zelo potruditi,” pa je dejal Šoba, nekdanji trener najhitrejšega Slovenca Matica Osovnikarja, ki je bil v teku na 100 metrov bronast na evropskem prvenstvu in finalist svetovnega prvenstva 2007.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!