Velika prevlada žensk v reprezentanci, ki že dolgo ni bila tako močna

Atletika 14. Avg 202314:28 1 komentar
slovenska atletska reprezentanca
Reprezentanca za Budimpešto 2023 (ob Kristjanu Čehu manjkata še Agata Zupin in Nika Glojnarič). FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Pred prihajajočim atletskim svetovnim prvenstvom, ki se začne v soboto v Budimpešti, so še zadnjič pred medije stopili najboljši slovenski atletinje in atleta, ki bodo nastopali na Madžarskem. Kar 13 jih bo, kar se ni zgodilo že dolgo časa. Cilj je medalja in štiri do pet finalnih odločitev.

“Najprej bi rad izrazil sočutje za vse, ki so jih prizadejale poplave. Upam, da bodo posledice čim prej popravljene in se bo življenje vrnilo nazaj v normalne tire. K sreči klubi in atletski stadioni v tej naravni katastrofi niso bili prizadeti, so pa poplave prizadele družine posameznih atletov in atletinj. Upam, da se stvari čim prej uredijo,” se je predsednik Atletske zveze Slovenije Primož Feguš ob začetku novinarske konference najprej spomnil na nedavne uničujoče poplave, ki so prizadele Slovenijo. Potem je preskočil na mnogo lepšo temo, atletiko.

“Pred nami je vrhunec, ki se ga veselimo iz dveh razlogov. Prvi je ta, da na prvenstvo potuje 13 atletov in atletinj, kar je največ v zadnjih desetih letih. Odkar sem jaz v atletiki, nas je bilo vedno manj. Nekateri so izpolnili norme, drugi so se na prvenstvo uvrstili s točkovanjem, dva sta dobila posebno vabilo. Kar se tiče rezultatov in pričakovanj, naj pove stroka. Bomo videli, kaj bomo prinesli nazaj. Drugi razlog, zaradi katerega sem navdušen, pa je ta, da sem prepričan v odlično organizacijo tekmovanj. Madžari so se zelo potrudili, čaka nas tudi kup dogodkov izven stadionov, na katerih bo tako ali tako zelo pestro. Verjamem, da bo Budimpešta organizirala odličen dogodek, ki bo v veselje tudi številnim gledalcem,” je še povedal prvi mož slovenske atletike.

Cilj? Medalja in štiri do pet uvrstitev v finale

“Tako močne ekipe že dolgo nismo imeli, pa sem v atletiki že 45 let. Več kot 30 let sem zraven na velikih tekmovanjih. Tako številčna ekipa ni pogosta. Upam na kakšno medaljo. Preveč optimističen ne bom, a jasno je, da od Kristjana Čeha medaljo pričakujemo vsi, tudi on sam. Ob njem imamo še par deklet, ki so sposobne priti do stopničk. Napovedujem eno medaljo in štiri do pet uvrstitev v finale,” je napovedal predsednik strokovnega sveta AZS Albert Šoba.

“Vsi se bodo morali potruditi, da izpolnimo cilj. Jasno je, da lahko vedno kdo tudi pozitivno ali negativno preseneti. Upam, da bo negativnih presenečenj čim manj, pozitivnih pa čim več. Bolj pametni bomo lahko, ko se vrnemo nazaj. Verjamem, da lahko marsikdo pozitivno preseneti. Vesel sem, da smo pred začetkom svetovnega prvenstva dosegli kar nekaj odličnih rezultatov, kar kaže na možnost zelo dobrih uvrstitev. Vsak zase ve, kaj od sebe pričakuje. Upam, da boste izpolnili svoje cilje,” je dodal priznani atletski trener, ki je pred leti do finala svetovnega prvenstva v teku na 100 metrov popeljal Matica Osovnikarja.

Slovenska reprezentanca za SP v Budimpešti:

Atleta: Kristjan Čeh (met diska) in Matic Ian Guček (400 m ovire).

Atletinje: Tina Šutej (skok s palico), Anita Horvat (800 m), Maruša Mišmaš Zrimšek (3000 m z zaprekami), Klara Lukan (5000 m), Neja Kršinar (maraton), Nika Glojnarič (100 m ovire), Agata Zupin (400 m ovire), Lia Apostolovski (skok v višino), Neja Filipič in Eva Pepelnak (obe troskok) in Martina Ratej (met kopja).

Kristjan Čeh: Dobro sem pripravljen, grem po zlato

Najhitrejšega v zgodovini Slovenije v tekmovalnih arenah ni že dolgo časa, zdaj ima v glavno besedo v slovenski atletiki Kristjan Čeh. Svetovnega prvaka v metu diska na predstavitvi sicer ni bilo, na svetovno prvenstvo se namreč pripravlja v Estoniji, domovini svojega trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka.

Kristjan Čeh
Kristjan Čeh se je oglasil prek video klica. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

“Moj glavni cilj je, da ubranim naslov svetovnega prvaka. Pokazati moram, česa sem sposoben. Sem dobro pripravljen, ne glede na to, da je bilo za mano tudi nekaj slabših tekem. Sem pa na zadnji tekmi vrgel dobro, skorja 70 metrov, štiri mete sem imel prek 68 metrov. Dobro sem pripravljen, pričakujem dobre mete. Konkurenca je sicer velika. Pet metalcev je vrglo prek 70 metrov, kar nekaj je atletov, ki so zelo dobro pripravljeni,” se je prek video povezave oglasil slovenski rekorder.

“Seveda je čutiti živčnost. Čas gre hitro, bliža se svetovno prvenstvo, a prevelikega pritiska ni. Vsaj za zdaj ne. V Budimpešto grem, da pokažem, česa sem sposoben. Pričakujem lepe tehnične mete. Če bo tako, se ne gre bati za rezultat,” je napovedal 24-letni slovenski šampion, ki bo v Budimpešto pripotoval v četrtek, dan za tem opravil trening, potem pa se v soboto že podal v kvalifikacije.

“Upam, da se bom, tako kot lani, brez težav uvrstil v finale. Po enem metu,” si je zaželel najboljši slovenski atlet, ki ga finale čaka v ponedeljek ob 20.30. Z rezultatom 71,86 metra, ki ga je dosegel sredi junija, je tudi najboljši metalec diska v tej sezoni na svetu. Po dveh slabših rezultatih (67,60 in 66,02) je ob zadnjem nastopu pred odhodom na Madžarsko vrgel 69,99 metra in napovedal dvig forme, ki je po sijajnem začetku sezone malce padla.

Maruša Mišmaš Zrimšek
Maruša Mišmaš Zrimšek. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Na medaljo ciljata še dve

Ob Čehu, glavnemu upu za medaljo, sta kandidatki za stopničke tudi Tina Šutej v skoku s palico in morda tudi Anita Horvat v teku na 800 metrov. Drugi atlet v odpravi je Matic Ian Guček, slovenski rekorder v teku na 400 m ovire.

Med atletinjami se bodo predstavile še Maruša Mišmaš Zrimšek na 3000 m zapreke, Klara Lukan na 5000 m, Neja Kršinar v maratonu, Nika Glojnarič na 100 m ovire, Agata Zupin na 400 m ovire, Lia Apostolovski v skoku v višino, v troskoku Neja Filipič in Eva Pepelnak ter Martina Ratej v metu kopja.

Trije so prejeli medalje z evropskih iger

Ob tej priložnosti so na AZS podelili tudi medalje z evropskih iger, ki so pred mesecem in pol vzporedno z ekipnim atletskim evropskim prvenstvom potekale na Poljskem, organizatorji pa so jih dobitnikom poslali po pošti.

Zlato medaljo je prejel Kristjan Čeh (met diska), srebrni pa Tina Šutej (skok s palico) in Maruša Zrimšek Mišmaš (3000 metrov z zaprekami).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje