Dvojna zmaga Toyote na prestižni dirki 24 ur Le Mansa

Avtomoto 22. Avg 202117:56 > 17:57
Le Mans
Foto: Francois Mori/AP

Moštvo Toyota Gazoo Racing je na prestižni dirki 24 ur Le Mansa slavilo dvojno zmago. Na legendarni stezi Sarthe (13,626 km) je po 371 krogih prvi ciljno črto prečkal dirkalnik s številko sedem, ki so ga 24 ur vozili Britanec Mike Conway, Japonec Kamui Kobayashi in Argentinec Jose Maria Lopez.

Drugo mesto je z zaostankom dveh krogov osvojil drugi dirkalnik Toyote s Švicarjem Sebastienom Buemijem, Japoncem Kazukijem Nakadžimo in Novozelandcem Brendonom Hartleyjem. Tretje mesto je v glavni kategoriji LMH zasedlo moštvo Alpine A480 z Brazilcem Andrejem Negraom ter Francozoma Nicolasom Lapierrom in Matthieujem Vaxivierom. V cilj so pripeljali štiri kroge za zmagovalci.

Toyota je še četrtič zapovrstjo dobila prestižno preizkušnjo v Le Mansu, s čimer se je na večni lestvici izenačila z Alfa Romeom in Fordom. Prvič je slavila zasedba Conway/Kobayashi/Lopez. Pred tem sta bila trikrat zapovrstjo najboljša Nakajima in Buemi, ki se jima je v letih 2018 in 2019 pridružil španski zvezdnik Fernando Alonso, lani pa je bil del zmagovite ekipe Hartley.

Najuspešnejši ostaja Porsche

Največ zmag v zgodovini te dirke ima, Danec Tom Kristensen (9), sledi pa mu Belgijec Jacky Ickx (6). Največ naslovov med ekipami ima še naprej Porsche (19), sledi pa Audi (13).

V kategoriji LMP2 je letos slavilo moštvo WRT z Nizozemcem Robertom Frijnsom, Avstrijcem Ferdinandom Habsburgom in Francozom Charlesom Milesijem, potem ko je v zadnjem krogu obstala in odstopila druga zasedba ekipe WRT, tudi s Poljakom Robertom Kubico.

V kategoriji LMGTE Pro je bilo najboljše moštvo AF Corse s Ferrarijem 488 GTEv zasedbi Italijana Alessandra Piera Guidija, Britanca Jamesa Calada in Francoza Comeja Ledogarja.

Med amaterskimi predstavniki v LMGTE Am pa je prav tako slavil Ferrari 488 ekipe AF Corse s Francozom Francoisom Perrodojem, Dancem Nicklasom Nielsenom in Italijanom Alessiom Rovero.

Organizatorji tekmovanja so že sporočili, da se bo dirka naslednje leto vrnila v klasični junijski termin, potem ko je bila letošnja, 89. izdaja zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljena za dobra dva meseca.

Komentari

Vaš komentar