Prvi dan Norrisu, Hamilton bolj “svež” kot kadarkoli

Avtomoto 23. Feb 202219:05 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Za dirkači formule ena je prvi dan testiranj pred novo sezono. Na dirkališču v Barceloni je bil ob prvem spoznavanju dirkalnikov nove dobe najhitrejši Britanec Lando Norris, ki se je z McLarnom edini spustil pod minuto in 20 sekund.

22-letni Anglež, ki je v začetku februarja pogodbo z McLarnom podaljšal do konca leta 2025, je najhitrejši čas postavil na drugih najmehkejših gumah (C4). Z oranžno-modrim dirkalnikom je odpeljal 103 kroge, najbližjega konkurenta Charlesa Leclerca pa pustil za seboj za več kot pol sekunde (+0,597).

Ferrarijev dirkač je svoj najhitrejši čas postavil že v dopoldanskem času, popoldne pa ga je v poskočnem konjičku zamenjal moštveni kolega Carlos Sainz, ki je današnji preizkus končal na tretjem mestu. Oba sta bila najhitrejša na srednje trdih gumah (C3).

Na četrtem in petem mestu sledita oba Mercedesa, George Russell se je prvič predstavil v novem moštvu, s časom 1.20.784 je bil za dobro desetinko hitrejši od moštvenega kolega Lewisa Hamiltona (1.20.929), ki je v kokpit sedel popoldne.

Bolj kot časi v ospredju nabiranje kilometrov

Aktualnega svetovnega prvaka Maxa Verstappna najdemo na devetem mestu, a se je Nizozemec glede na videno posvetil predvsem vožnjam na daljše razdalje. Red Bullov dirkač, ki je bil na delu cel dan, je prevozil največ krogov med vsemi (147).

Pri dnu razpredelnice so pričakovano Williams, Haas in Alfa Romeo. Čeprav časi testiranj nikoli niso reprezentativni, pa so pomemben pokazatelj, kako dobro so moštva delala čez zimo, predvsem pa pokažejo morebitne tehnične težave. Teh danes razen pri Haasu in Alfi Romeo ni bilo veliko.

Testiranje se nadaljujejo jutri, ko bodo priložnost dobili še Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Pierre Gasly in Guanyu Zhou, ki danes niso dirkali. Zaradi napovedanega dežja v petek bodo ekipe skušale tudi jutri dobiti čim več podatkov za analizo novih dirkalnikov.

Foto: formula1.com

Najboljši premor v življenju

Prvič po spornem zaključku lanske sezone, ko je v zadnjem krogu zadnje dirke izgubil rekordni osmi naslov prvaka, je pred mikrofone stopil Lewis Hamilton. Ta je v dopoldanskem času v garaži Mercedesa opazoval novega moštvenega kolega, popoldne pa je tudi sedel v srebrno puščico W13. Še pred tem je povedal, da mu je zimski premor res dobro del.

Foto: Guliverimage

“Počutim se bolj svežega, kot sem se kadarkoli do zdaj. Obstaja več različnih načinov, kako spet poiskati fokus in osredotočenost. Mislim, da mi je uspelo, ta premor je bil eden boljših, ki sem jih doživel. Včasih smo v življenju prevečkrat z mislimi zgolj pri delu, ne znamo pa si vzeti časa za družino. Tokrat mi je uspelo, ustvarjali smo spomine. Moramo biti prisotni v trenutku,” je o molku na družbenih omrežjih in javnosti dejal 37-letnik.

Zmagovalec 103 dirk v F1 se veseli nove sezone. “Ko sem zjutraj prispel do garaž in videl vse te nove in različne dirkalnike, sem ugotovil, da je pred nami najbolj zanimiva in negotova sezona, v kateri sem nastopal. Res bo zanimivo videti, kako so se ekipe znašle in kakšno bo razmerje moči pred prvo dirko,” je še dejal Hamilton pred njegovo že 16. sezono med elito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!