Bottas v Sočiju do prve zmage v karieri!

Formula 1 30. Apr 201715:30 > 15:35
Dan Istitene/Getty Images

Voznik Mercedesa Valtteri Bottas se je na četrti letošnji dirki svetovnega prvenstva Formule 1 v Sočiju prišel do svoje prve zamge v karieri.

Valtteri Botas je z zmago postal peti Finec v zgodovini Formule 1, ki je zmagal v kraljivi motošporta. Vozniku Mercedesa je to uspelo na njegovi 81. dirki v karieri.

Bottas je fantastično štartal in se takoj pognal mimo obeh Ferrarijev ter prevzel vodstvo. Njegov ritem je kmalu prekinil varnostni avtomobil, ki je na progo prišel zaradi trka med Romainom Grosjeanom in Jolyonom Palmerjem.

Dirko je solidno začel tudi aktualni svetovni podprvak Lewis Hamilton, ki je po štartu ostal na začetnem četrtem mestu. Varnostni avtomobil se je nato umaknil v 4. krogu in dirka se je lazko znova začela.

Kot je bilo pričakovano, so dirkači opravili le en postanek. Nova podlaga v Sočiju je namreč zelo prizanesljiva do gum, kar se je znova potrdilo. Od vodilnih je prvi v boks zavil prav Bottas, Ferrari pa se je odločil za drugačno taktiko.

Rdeči so želeli, da bi si Sebastian Vettel privozil čim višjo prednost, s katero bi ohranil prvo mesto tudi po edinem postanku. Nemec je v bokse zavil v 34. krogu, postanek pa je bil počasnejši od pričakovanj in Bottas se je vrnil na prvo mesto, imel pa je 4,6 sekunde prednosti.

Do konca dirke za VN Rusije je štirikratni svetovni prvak vseskozi topil Finčevo prednost in čakal na morebitno napako Bottasa. Do nje je prišlo v 13. zavoju 38. kroga, ko je Fincu zablokiralo gume, Bottas pa je v zadnjem trenutku rešil svoj dirkalnik pred trkom v zaščitno ogrado.

Bottas je nato kljub omenjemu šoku dirko mirno pripeljal do konca. Vettel je sicer zadnjič napadel v zadnjem krogu, bil je dovolj blizu, da je lahko uporabil sistem DRS, a je nato obstal za Felipejem Masso v Williamsu in Bottas se je veselil svoje prve zmage.

Slab dan je znoval imel Fernando Alonso, ki dirke zaradi težav z okvaro sploh ni začel.