1800 pnevmatik iz Melbourna gre na odpad

Formula 1 14. Mar 202017:12 > 17:16
Bryn Lennon/Getty Images

Pirellijeve pnevmatike, ki so bili namenjene ekipam Formule 1 za uvodno dirko nove sezone v Avstraliji, bodo končale na odpadu, čeprav bodo imele pravzaprav dolgo življenje.

Pirelli za vsak dirkaški vikend ekipam, ki nastopajo v Formuli 1, dostavi 1800 pnevmatik. Tiste, ki so prišle v Melbourne zaradi odpovedi ne bodo uporabili v prvotni namen in sploh ne bodo občutile asfalta v Albert Parku. Vseh 1800 pnevmatik bo končalo na odpadu, vendar bodo imele pravzaprav dolgo življenje.

Pnevmatike bodo poslali v reciklažo in jih bodo porabili kot gorivo za tovarno cementa v Oxfordshiru.

Pirelli mora sicer zavreši vsako neuporabljeno pnevmatiko, ker je mogoče, da pride do poškodbe ob vsaki menjavi iz platišča. Transport samih platišč je odgovornost posamezne ekipe.

Ko gre za evropske dirke, ekipe neuporabljene pnevmatike lahko uporabijo na naslednji dirki, vendar jih pri tem ne smejo odstraniti iz platišča.

Italijanski proizvajalec vsak dirkaški vikend, v katerem nima dežja, zavrže okoli 560 pnevmatik namenjenih za deževe razmere na progi. Pirelli je že pripravil tudi pnevmatike za naslednji dirki v Bahrajnu in Vietnamu, vendar jih bo vse lahko uporabil na prihajajočih dirkah.