Formula 1 blizu vrnitve na črno celino

Avtomoto 14. Jun 20229:51
Foto: Guliverimage

Formula 1 bi se lahko po dolgih desetletjih vrnila v Afriko. Vodstvo tekmovanja se namreč dogovarja s prireditelji v Južni Afriki, kjer je bila doslej zadnja dirka leta 1993, dogovor pa naj bi dosegli že za sezono 2023, poroča britanski BBC.

Predsednik formule 1 Stefano Domenicali je po nedeljski dirki v Bakuju odpotoval v Južno Afriko, kjer se bo srečal s predstavniki tamkajšnjih oblasti in prireditelji na dirkališču Kyalami.

Nosilec marketinških pravic v formuli 1, podjetje Liberty Media, se po poročanju BBC zelo zavzema za hitro vrnitev afriške dirke v koledar svetovnega pokala in po nekaterih informacijah naj bi bili strani tudi zelo blizu dogovoru. Če se bo to zgodilo že za naslednje leto, bi lahko imela formula 1 v sezoni 2023 kar 24 dirk, kar bi bilo največ doslej. Novo prizorišče naslednje leto bo tudi ameriški Las Vegas.

To pa bi lahko pomenilo tudi, da bi se katera od sedanjih dirk morala umakniti. V največji nevarnosti je belgijski Spa, ki sicer spada med klasične preizkušnje, toda po drugi strani velja za zastarelo in ne najbolj varno prizorišče.

Kyalami je dirke formule 1 redno gostil v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja, doslej zadnja pa je bila tam leta 1993, pozneje na afriški celini ni bilo več nobene.