Hamiltonov največji sovražnik odpuščen

Avtomoto 17. Feb 202215:02 > 18:40 0 komentarjev
Michael Masi. Foto: Guliverimage

Direktor dirk formule ena Michael Masi, ki je s svojimi potezami odločilno vplival na razplet zadnje preizkušnje leta 2021 in s tem tudi na razplet dirkaškega prvenstva, je izgubil službo. To so uradno potrdili tudi pri Mednarodni avtomobilistični zvezi (Fia).

Čeprav so informacije ob koncu minulega leta nakazovale, da bo Avstralec ostal na položaju in dobil še več pooblastil, pa so si pri Fii očitno premislili.

Predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze Mohammed ben Sulayem je potrdil, da Michael Masi po kontroverznem zaključku zadnje dirke v lanski sezoni zapušča mesto direktorja dirke. Nadomestila ga bosta Eduardo Freitas, ki je to vlogo opravljal v vzdržljivostnem prvenstvu (World Endurance Championship) in Niels Wittich, ki je tako službo opravljal v nemškem prvenstvu DTM. V vlogi direktorja na dirkah formule ena se bosta izmenjavala, dodatno pomoč pa bo zagotovljena s strani komisarjev. Njun glavni asistent bo Herbie Blash, ki je to vlogo nekoč že opravljal. Takrat je dirke vodil še Charlie Whiting. 

Brez direktnih radijskih pogovorov

Ben Sulayem je medijem zatrdil, da bo Masiju ponujeno drugo delo znotraj Fie, obenem pa razkril še številne druge spremembe v prihajajoči sezoni. Direktne povezave in radijski pogovori med direktorjem dirke in vodji moštev ne bodo več dovoljeni, kar naj bi poskrbelo za bolj mirno ozračje. Moštva bodo še vedno lahko izrazila dvom glede odločitev, a skozi točno določene in jasne procese. Obenem bo Fia za dirke F1 poskrbela za dodaten nadzor nad dirko, ki bo imel podobno vlogo, kot jo ima VAR pri nogometu.

“S temi načrti Fia dela nov korak pri sodniških odločitvah v formuli ena. Brez sodnikov in pravil ni športa,” je še poudaril Ben Sulayem.

Verjetno je pri odločitvi krovne organizacije pomembno vlogo odigral tudi Lewis Hamilton. Britanec je bil namreč lani na VN Abu Dabija oškodovan, nato pa se je zavil v medijski molk. Govorilo se je, da bo morda celo končal kariero, če odločitev glede Masija ne bo njemu v prid. V zadnjih tednih se je sedemkratni prvak vendarle znova pojavil v javnosti in Masiju so bili šteti dnevi. Do današnje odločitve.

Novi vodja ekipe pri Alpinu

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!