Krvnik Hamiltona dobil zaupnico in še več moči

Avtomoto 30. Dec 202115:32 > 31. Dec 2021 8:29 komentar
Michael Masi. Foto: Guliverimage

Direktor dirk formule ena Michael Masi, ki je s svojimi potezami odločilno vplival na razplet zadnje preizkušnje leta 2021 in s tem tudi na razplet dirkaškega prvenstva, ostaja na položaju. Po besedah novega moža Fie Mohammeda Ben Sulayema naj bi se vloga Avstralca še povečala.

Po dramatičnem zaključku sezone 2021, ko je Max Verstappen na zadnji dirki v Abu Dabiju v zadnjem krogu prehitel Lewisa Hamiltona in prišel do naslova svetovnega prvaka, je bil največ kritik deležen direktor dirke Michael Masi. Avstralec je s svojimi odločitvami v zadnjih krogih preizkušnje direktno vplival na razplet prvenstva, poskrbel pa je za veliko jeze pri Hamiltonu, Mercedesu in nasploh v avtomotošportni javnosti, predvsem v Veliki Britaniji.

Mercedes se je na njegova dejanja pritožil, komisarji pa so še isti dan po dirki pritožbi zavrnili. Nemško moštvo se nato zaradi ugleda kraljice motošporta ni odločilo stvari preveriti na sodišču, rezultati so tako ostali nespremenjeni.

Nagrada za zmedo: več pooblastil

Kritik, histerije in zahtev po odstavitvi Masija pa to ni zmanjšalo. Od konca sezone so minili slabi trije tedni, zdaj pa je postalo jasno, da bo Avstralec vlogo direktorja dirke opravljal tudi v naslednji sezoni. Novoizvoljeni predsednik Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) Mohammed Ben Sulayem je namreč za španski soymotor.com potrdil, da Masi ostaja na svojem položaju.

Novi predsednik Fie Mohammed Ben Sulayem si želi hitrejših odločitev glede kazni med dirko. Foto: Sarah Meyssonnier – Reuters via Guliver

Še več, pri Fii naj bi resno razmišljali, da bo imel še več vpliva na dirkanje, postal naj bi tudi “sodnik” dirke, ki bi odločal o kaznih. “V skoraj vseh športih je le en sodnik, ki sprejema nespremenljive odločitve. Morda bi morali tudi mi po tej poti. To bi močno pospešilo celotno dogajanje okrog kazni, ki bi bile sprejete veliko hitreje. To, da so vsi podatki posredovani komisarjem in nato na njihovo odločitev čakamo tudi več ur, je nesprejemljivo. Rezultati se tako pozno po dirki enostavno ne smejo več spreminjati,” je dejal Ben Sulayem. Takšno odločitev naj bi podpirali tudi člani sveta Fie za dirkanje.

Manj komisarjev, strožje kazni

V zadnjih letih se je sicer na dirkah formule ena uveljavila praksa, da o napakah in kaznih odločajo štirje komisarji. Eden od te četverice je vselej nekdanji dirkač, se pa zasedba komisarjev spreminja od prizorišča do prizorišča.

Zanimivo bo videti, kako bodo odločitev o povečanju pooblastil za Masija sprejeli pri Mercedesu. Medtem ko šef srebrnih Toto Wolff v vseh javnih nastopih poudarja, da zaključka sezone 2021 še dolgo ne bodo preboleli, pa Lewis Hamilton še naprej vztraja v medijskem mrku. Od zadnje dirke ni aktiven niti na njem ljubem instagramu, a se kljub temu zdi, da bo sedemkratni svetovni prvak na startni vrsti prisoten tudi prihodnje leto.

Kot so še zapisali pri soymotor.com, naj bi pri Fii razmišljali tudi o ostrejših kaznih. Tako naj bi se poslovila “velikokrat neučinkovita” petsekundna kazen, namesto nje naj bi dirkači morali opraviti kazensko vožnjo skozi bokse. Sprememba pa bo zagotovo pri vračanju mesta dirkaču zaradi ilegalnega prehitevanja – to bo moral voznik, ki bo pridobil prednost, storiti takoj.